Aki fogyasztott már matcha teát, az tudja, hogy friss, zamatos ízvilága mennyire egyedi. A hojicha hasonló japán zöld tea, mely azonban aromáiban inkább a kávéhoz hasonlítható, annak keserűsége nélkül.
A matcha és a hojicha por formájában kapható tea, melyek sok egyéb tulajdonságukban is megegyeznek, az M Matcha teáinak kínálatában mindkettő kapható.
A szuperitalként is emlegetett matcha antioxidánsokban is gazdag, hasonlóan a hojicha teához. Nézzük kicsit részletesebben milyen egyezések és különbségek vannak a két teafajta között.
A hojicha tulajdonságai
A hojicha egy különleges japán zöld tea, amelyet pörköléssel állítanak elő. A „hojicha” szó a japán „hō” (pörkölt) és „cha” (tea) szavakból származik, így a neve is utal a készítési módjára. A matcha teával ellentétben, ennek a cserjének leveleit és szárát megpörkölik, ami jelentősen eltér a hagyományos zöld teák készítési módjától. Általában gőzöléssel vagy párolással a többi tea megtartja friss, zöld színét, míg a hojicha meleg, vörösesbarna lesz a pörkölés miatt.
A pörkölt tea egyre népszerűbbé válik világszerte, és ma már sokan keresik finom, enyhén füstös ízét és aromaélményét. Jellegzetes, gazdag ízvilága karamellás és diós jegyeket is tartalmaz. A hojicha egyik legnagyobb előnye a csökkentett koffeintartalom, amely lehetővé teszi, hogy este is fogyasztható legyen anélkül, hogy zavarná az alvást.
A két tea közötti hasonlóságok
A hojicha és a matcha a zöld teák népszerű fajtái, amelyek között bár jelentős eltérések vannak, mégis megosztanak néhány közös vonást. Először is, mindkettő a Camellia sinensis növény leveleiből készül. Ez alapvetően meghatározza a teák jótékony hatásait, mivel mindkettő gazdag antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban. A zöld tea általában a legnagyobb mértékben őrzi meg a tealevelek tápanyagtartalmát a feldolgozási módja miatt.
Másodsorban, mind a hojicha, mind a matcha hagyományosan Japánból származik és a teakultúra szerves részét képezik az ország gasztronómiájában és napi életében. Bár a készítési módjuk eltérő, mindkettő a japán teaélmény fontos része, és sok háztartásban megtalálható.
Egész napos fogyasztásra alkalmas
Az egyik közös vonás az ízvilágukban keresendő: mindkét tea rendelkezik egyedi, gazdag ízjegyekkel, amelyeket a tealevelek feldolgozási módja határoz meg. A matcha egy finomra őrölt por, amely az egész levelet tartalmazza, így intenzív, umami ízével és krémes állagával rendelkezik. A hojicha, amelyet pörkölés útján készítenek, enyhén füstös, karamellás ízeket kap, ami szintén különleges élményt nyújt.
A hojicha koffeintartalma alacsonyabb, mint a matcháé, ennek ellenére mindkettő hozzájárulhat a vitalitás és az általános egészség fenntartásához. A pörkölt teát fogyaszthatjuk naponta többször is, szívmelengető és nyugtató hatást vált ki szervezetünkből.
Kép forrása: Pexels.com
Hirdetés (X)