Tekerd fel a bandázst, és jöhet a küzdelem!

A kesztyűs küzdősportban az egyik legfontosabb felszerelés a személyre szabott bandázs, melynek megvásárlását és használatát nagy odafigyeléssel kell végezni. Ez a segédeszköz ugyanis megvédi a kezet az edzés és a versenyek során, emellett stabilan tartja az ízületeket és megelőzi a sérüléseket.

Higiénikus szerepe az, hogy elszívja a keletkezett izzadságot, ezáltal pedig megóvjuk a kesztyűt, és megnöveljük annak élettartamát.

A bandázs kialakítása

A bandázs külsőre úgy néz ki, mint egy fásli, a hossza 2-5 méter. A SamanSport.hu-nál kapható bandázsok változatos méretben és kialakításban érhetőek el, ezért nagyon fontos, hogy a neked megfelelőt válaszd ki. Ennek az a jelentősége, hogy úgy tudd feltekerni, hogy jól illeszkedjen, így tökéletes védelmet fog biztosítani és kényelmes lesz számodra.

A bandázs másik végén egy hurok található, ebbe kell beakasztanod a hüvelykujjadat, és el kell kezdened a feltekerést. A bandázs másik végén tépőzár van, ezzel tudod stabilan rögzíteni. A bandázs beszerzése nélkülözhetetlen, mivel a hivatalos versenyeken kötelező védőfelszerelés.

Hogyan kell használni ezt a védőeszközt?

Mindenképpen lényeges, hogy tanuld meg a helyes feltekerést, hiszen csak így lesz biztonságos a használata. Először kérd meg az edzőt, vagy egy gyakorlott edzőtársadat, hogy mutassa meg és tanítson meg a használatára. Nézz meg videókat az interneten, érdemes azokat is tanulmányoznod.

A neked való bandázs kiválasztása

A legfontosabb paraméter a bandázs hossza, hiszen ha túl rövidet használsz, akkor bizony nem lesz stabil, a túl hosszú fásli pedig kényelmetlen lesz a számodra. Amíg nincs nagy gyakorlatod a tekerésben, addig érdemesebb merev fáslit választani, ezt ugyanis könnyebb használni.

Az a legjobb, ha az első bandázsodat személyesen próbálod ki, utána pedig, amikor már tudod a méretet, akkor sokkal könnyebb lesz a kiválasztása. Érdemes több bandázzsal rendelkezni, így amíg az egyik szárad, addig tudod a másikat használni. A rugalmas fáslit inkább profiknak ajánljuk, akiknek már nem probléma a helyes feltekerés. Ez a típus a rugalmassága miatt jobban idomul a kéz formájához.

A bandázst mindig ki kell tisztítani!

Mivel a kézen keletkező izzadságot ez a védőeszköz fogja fel, ezért nagyon fontos, hogy edzés és meccs után ki kell mosni. A mosás által újra tiszta és higiénikus lesz az eszköz, azonban figyelj arra, hogy csak alacsony hőfokon mosd és ne használj szárítógépet.

A könnyebb megoldás: a bandázskesztyűk

Ha nem szeretnél külön bandázst tekergetni, akkor vásárolhatsz bandázskesztyűt is. Ennek egyik változata olyan, hogy fel kell húzni az ujjakra, majd ezután fel kell tekerni a csuklóra. Más változatok esetében pedig egyáltalán nem szükséges a tekergetés, hanem egyszerűen csak fel kell venned a kesztyűt, ami géllel is segíti az ütések tompítását.

Ha helyesen teszed fel a bandázsodat, akkor az stabilan tartja az ízületeket és megelőzi a kéz károsodását. Csak stabilan feltekert védőeszközt szabad alkalmazni, ezáltal meg tudod védeni a csuklót a sérülésektől.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)