Tapétázás és festés egyszerűen – Így újítsd fel a lakásodat!

Szeretnéd felfrissíteni a lakásodat, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Akkor ez a cikk neked szól! Cikkünkben szó lesz arról, hogy milyen tapéták és festékek közül lehet választani, hogyan kell előkészíteni a falakat, valamint, hogy mire érdemes figyelni a festés és a tapétázás során. Vágjunk is bele!

Milyen tapétát válassz?

A tapéták rengeteg fajtája közül nem könnyű kiválasztani a legmegfelelőbbet. A döntésnél fontos szempont a személyes ízlésed, de az is, hogy milyen hatást szeretnél elérni a szobában. A tapéták különböző anyagokból készülhetnek, és számtalan színben, mintában és stílusban elérhetők. Az alábbiakban bemutatunk néhány népszerű tapétafajtát és azok előnyeit.

Vlies tapéta

A vlies tapéta textilszálak és cellulóz keverékéből áll, szakadásálló, tartós és formatartó. A vlies tapéták alkalmasak a falfelület alatti kisebb hibák elfedésére is. A legnagyobb előnyük, hogy nem kell előre puhítani őket, a megfelelő ragasztóval közvetlenül a falra lehet ragasztani őket, gyors és egyszerű tapétázást tesznek lehetővé.

Fűrészporos tapéta

A fűrészporos tapéta papír alapra ragasztott fűrészporból készül. A fűrészpor textúrát ad a felületnek, ami rusztikus hatást kelt. A fűrészporos tapéták strapabíróak és kopásállóak, jól bírják a nedvességet és a tisztítást is. A falfelületnek simának kell lennie ahhoz, hogy jól mutasson rajta ez a típusú tapéta.

Fotótapéta

A fotótapéta, ahogy a neve is utal rá, nagyméretű fotót vagy grafikát ábrázol. Ezzel látványosan feldobhatod a szobát, hiszen olyan hatást kelthetsz vele, mintha egy másik helyen lennél. A fotótapéták között rengeteg téma közül választhatsz: természet, városok, állatok, művészet stb.. A fotótapéták általában vlies anyagból készülnek, így könnyen felragaszthatók.

Hogyan készítsd elő a falakat?

A festéshez és a tapétázáshoz fontos, hogy a falak sima, tiszta, szilárd, teherbíró és nedvszívó alapfelületet képezzenek. Ezért elengedhetetlen lépés a régi tapéta vagy festék eltávolítása és a sérült vakolat javítása.

Régi tapéta eltávolítása

A régi papír alapú tapétát, első lépésként kenjük át többször tapéta leoldó folyadékkal vagy vízzel, ez felpuhítja a tapétát, amelyet ezt követően spaklival tudunk lekaparni. Ahhoz, hogy a tapéta eltávolítását segítő készítmény kifejthesse hatását, a vastag vagy vízálló felületű tapétát perforálni kell. Ehhez a művelethez kaparókést, drótkefét vagy „sündisznóhengert” is használhatunk.

Régi festék eltávolítása

A régi festék eltávolításához különböző módszerek léteznek. A leggyakoribbak a csiszolás, a hőlégfúvás és a vegyszeres leoldás. A csiszolás során egy csiszológéppel vagy kézi csiszolópapírral távolítjuk el a festékréteget.

A hőlégfúvás során egy hőlégfúvóval felmelegítjük a festéket, majd egy spatulával lekaparjuk. A vegyszeres leoldás során egy speciális oldószerrel átitatjuk a festéket, majd szintén lekaparjuk.

Vakolat javítása

A kaparás során keletkezett nagyobb mélyedéseket réskitöltő anyaggal, a kisebb repedéseket és lyukakat glettel javíthatjuk ki. A javított felületeket minden esetben csiszoljuk simára és pormentesítsük.

Fal alapozása

A fal előkészítésének utolsó lépése a falfelület alapozása, mely erre a célra szolgáló alapozóval történik. Minden esetben kövessük a csomagoláson lévő utasításokat és várjuk meg a javasolt száradási idő leteltét.

Hogyan ragaszd fel a tapétát?

  1. A tapétázás során fontos, hogy pontosan mérjük meg és vágjuk le a tapétacsíkokat. Ehhez használhatunk vonalzót, ceruzát, ollót és tapétavágó kést. A vágott csíkokat számozni kell, hogy tudjuk, melyiket hova kell illeszteni.
  2. A tapétázást mindig egy ablak melletti saroknál kezdjük, és onnan haladunk tovább az óramutató járásával ellentétes irányban. Az első csíkot úgy helyezzük el, hogy a mennyezet vagy a padló vonalára merőlegesen fusson. Ehhez segítségül hívhatunk egy vízmértéket vagy egy függőlegesen feszített zsinórt.
  3. A papír alapú és fűrészporos tapéták esetén először be kell ragasztani a tapétacsíkokat megfelelő ragasztóval, majd puhítani kell őket egy bizonyos ideig. A puhítási idő a tapéta és a ragasztó típusától függően változhat, általában 5-10 perc között van. A puhított csíkokat hajtogassuk össze úgy, hogy a ragasztott felületek egymásra kerüljenek. Ez megkönnyíti a felhelyezést és megakadályozza a ragasztó kiszáradását.
  4. A vlies és fotótapéták esetén nem kell bepuhítani a tapétacsíkokat, hanem közvetlenül a falra lehet őket ragasztani. Ehhez először a falra kenjük fel a ragasztót egy hengerrel vagy ecsettel, majd ráillesztjük a tapétacsíkot.
  5. A tapétacsíkokat úgy illesszük egymáshoz, hogy a minta pontosan passzoljon. A varratokat egyéni ízlés szerint alakíthatjuk ki: lehetnek fedővarratok, amikor a csíkok egymásra kerülnek, vagy illesztett varratok, amikor a csíkok pontosan egymás mellé kerülnek. A varratokat egy nedves szivaccsal simítsuk le, hogy ne legyenek ráncok vagy hólyagok.
  6. A sarkoknál és éleknél úgy vágjuk le a felesleges tapétát, hogy hagyjunk kb. 2 cm-t ráhajtásra. A ráhajtott részt ragasszuk rá az oldalfalra vagy az ablakkeretre. Ha az oldalfal is tapétázva lesz, akkor az első csíkot úgy helyezzük el, hogy kb. 2 cm-t átlógjon a saroknál. Így elkerülhetjük a hézagokat.
  7. A villanykapcsolók és aljzatok körül óvatosan vágjuk ki a tapétát egy éles késsel. Ehhez először kapcsoljuk le az áramot! A kivágott részeket ne dobjuk el, hanem használhatjuk kisebb javításokhoz.

Milyen festéket válassz?

falfestés

Kép forrása: Pexels.com

A festéshez is fontos, hogy jól válasszuk meg a festéket, mivel a különböző festékek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori festéktípust és azok előnyeit.

Diszperziós festék

Ez a legelterjedtebb festéktípus beltéri használatra. Vízbázisú, könnyen felvihető és száradó, jól fed és színtartó. Különböző fényességi fokozatokban kapható: matt, tojáshéj-fényű, fényes.

Latexfesték

Ez a festéktípus is vízbázisú, de tartalmaz latexet is, ami növeli a rugalmasságát és vízállóságát. Ezért alkalmas nedves helyiségekben történő használatra, például fürdőszobákban vagy konyhákban. A latexfesték jól tapad a sima és porózus felületeken is.

Akrilfesték

Ez a festéktípus szintén vízbázisú, de tartalmaz akrilgyantát is, ami javítja a fedőképességét és a színintenzitását. Az akrilfesték gyorsan szárad és ellenáll az időjárásnak, ezért alkalmas kültéri használatra is, például homlokzatokon vagy kerítéseken. Az akrilfesték jól tapad a fa, fém, beton és műanyag felületeken is.

Olajfesték

Ez a festéktípus olajbázisú, ami azt jelenti, hogy oldószerrel kell hígítani és tisztítani. Az olajfesték lassabban szárad, mint a vízbázisú festékek, de nagyon tartós és kopásálló. Ezért alkalmas olyan felületekre, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve.

Hogyan végezd el a falfestést?

A festéshez szükséged lesz ecsetre, hengerre, festéktálcára, ragasztószalagra és fóliára. A festés előtt takarítsd le a falakat és takard le a padlót, valamint a bútorokat. A festendő felületet alapozd le a megfelelő alapozóval, az alapozás után várd meg, amíg megszárad.

A festést mindig a mennyezettel kezdjük, majd haladjunk lefelé. A mennyezetet ecsettel vagy hengerrel fessük le egyenletesen. A sarkoknál és éleknél használjunk ecsetet. A falakat is hengerrel fessük le, de először ragasszuk le ragasztószalaggal az ablak- és ajtókereteket, valamint a villanykapcsolókat és aljzatokat. A hengerrel mindig ugyanabban az irányban haladjunk.

A festés után távolítsuk el óvatosan a ragasztószalagot, mielőtt teljesen megszáradna a festék. Ha több rétegben szeretnénk festeni, akkor várjuk meg az első réteg teljes száradását. A szerszámokat tisztítsuk meg alaposan.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adunk a tapétázáshoz valamint a falfestéshez. Ha kedvet kaptál a lakásod felújításához, akkor ne habozz belevágni! Jó munkát kívánunk!

Képek forrása: Pexels.com