Szaunázz higiénikus körülmények között otthonod kényelmében!

Ma már otthonunkban is élvezhetjük a rendszeres szaunázás testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásait, ugyanis a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően saját használatra is vásárolhatunk finn, infra és kombinált szaunákat.

A szaunázás egészséges dolog, sokan szeretik, de hazánkban kevesen művelik, nincs meg a kultúrája, mint a finneknél, illetve sokakat visszatart a közösségi szaunák használatától, hogy nem bíznak a higiéniában.

Egy otthoni, saját használatú készülék révén biztosíthatjuk az általunk elvárt tisztaságot, egészséges környezetet, ráadásul mindig rendelkezésünkre áll. Mit érdemes tudni a szaunákról? Kinek ajánlott a szaunázás?

Kis történelem

A szaunákat évszázadok óta használják méregtelenítésre, relaxációra, valamint különböző egészségügyi állapotok kezelésére vagy megelőzésére. Légy részese te is az évezredes szokásnak, vásárolj 1-6 személyes finn, infra vagy kombi szaunát a Zuhanykabin.hu kínálatából!

Eredete nem ismert, de azt lehet tudni, hogy Észak-Európában több mint 2000 éve része az ott lakók életének. Persze kezdetben csak egy földbe vájt, kövekkel fedett tűzrakó volt, konyhaként és fürdőhelyiségként szolgált, és a zord időjárásban a túlélést jelentette az ősöknek. Megszentelt hely volt saját tradíciókkal, itt születtek a babák és itt búcsúztatták a halottakat, de ez adott helyet fontos közösségi eseményeknek is.

Hasonló megoldásokra bukkantak a régészek az ókori Egyiptom területén, Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában, Japánban és Oroszországban is. A földbe ásott lyukakat kuhyók váltották fel, és az ezekben elhelyezett és felmelegített kövekre vizet locsoltak, és a gőzben közös énekléssel és imával tisztultak meg. Később ez köszön vissza az ázsiai és az iszlám világ fürdőkultúrájában is.

Modern szaunák új köntösben

Az eredeti finn szaunák még füstös helyiségek voltak, csak később, az ipari forradalom korában jelentek meg a kéménnyel ellátott, folyamatosan fűthető típusok, majd az elektromos szaunakályhák.

Ma már nem ritka edzőtermekben, hotelekben, spa szalonokban, wellnessközpontokban. A klasszikus, fatüzelésű kályhával ellátott finn szaunák mellett elektromos és infraszaunák is léteznek.

A hagyományos, 70-90°C-ra felfűtött, legfeljebb 30%-os páratartalmú szaunák kívülről befelé hevítik a testet, izzasztanak, ezzel szemben az alacsonyabb hőmérsékleten működő infraszaunák belülről kifelé melegítik, és hosszabb ideig szükséges bennük tartózkodni. A kombi szaunák a 2 típus előnyeit ötvözik.

Miért jó szaunázni?

A szaunázással elűzhető a stresszt, megtisztítható az elme, és szerteágazó terápiás hatásai is ismertek, így rohanó világunkban rendkívül hasznos. Segít a vérkeringés javításában, elősegíti a fogyást, a jobb alvást, valamint enyhíti a fájó izmokat és ízületeket, és az izzadás révén tisztítja a bőrt.

Az otthoni szauna mindig elérhető, kényelmes, és 1 vagy több személy részére kínál kikapcsolódást, társasági programot, és akár kedvenc zenéidet is hallgathatod megújulás közben.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)