A granola nagyszerű választást jelent reggelire, mivel tele van hasznos tápanyagokkal, ráadásul nagyon finom is, főleg ha te magad készíted el a saját ízlésed szerint. Remekül illik a joghurthoz, gyümölcsökhöz, de akár tejjel vagy magában is fogyaszthatod.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan készíthetsz házi granolát néhány egyszerű hozzávalóból, amelyeket könnyedén beszerezhetsz a boltban vagy a piacon. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a ropogós házi granolát minden reggel!
Házi granola recept
Hozzávalók:
- 200 g zabpehely
- 100 g dió, aprítva
- 100 g mandula, aprítva
- 50 g napraforgómag
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 100 ml méz
- 50 ml olívaolaj vagy kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 150 g aszalt gyümölcsök (pl. mazsola, vörösáfonya, sárgabarack, alma, stb.)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, és készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.
- Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a diót, a mandulát, a napraforgómagot, a fahéjat és a szegfűszeget.
- Egy másik kisebb tálban keverd össze a mézet, az olajat és a vanília kivonatot.
- Öntsd a mézes keveréket a zabpelyhes keverékhez, majd alaposan keverd össze, hogy minden egyenletesen be legyen vonva.
- Terítsd el a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsin, és simítsd el egyenletesen.
- Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 20-25 percig, vagy amíg a granola aranybarnára pirul.
- Közben néha keverd át a granolát, hogy egyenletesen süljön.
- Ha kész, vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.
- Ha teljesen kihűlt, add hozzá az aszalt gyümölcsöket.
- Tárold légmentesen zárható üvegben vagy dobozban.
Bízunk benne, hogy tetszett ez a recept, ha igen, oszd meg ismerőseiddel is!
Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik