Napelem: megéri vagy nem? 2023-as kisokos

A napelem rendszer elszámolási szabályai megváltoznak, azonban ez nem azt jelenti, hogy ne érné meg beruházni rá. A szakértők továbbra is azon az állásponton vannak, hogy a háztartási napelem telepítése még mindig megéri. Rengeteg potenciál van benne, hiszen amellett, hogy lenullázhatjuk az áramszámlát, a fűtési és a hűtési költségek is jelentősen csökkenthetőek vele.

A tulajdonosok persze máshogy vélekednek, hiszen hiába akarnak tudatosak lenni. Az viszont tény, hogy a nap ingyen termeli az energiát, és bár korábban inkább eladni érte meg jobban az áramot, jelenleg a helyben történő felhasználás a kifizetődőbb.Ebben a cikkben eláruljuk, hogy vajon megéri-e vagy sem napelem rendszert telepíteni az otthonukba.

Jogszabályok módosítása

Sokan és sokszor írtak már az év végi változásokról, hiszen a kormány alaposan átszabta az elszámolási rendszert. A változás tulajdonképpen annyi, hogy jövőre minden tulajdonos maximum tíz évig élvezheti ki a szaldós elszámolás előnyeit.

A korábban telepített rendszerek esetében már jövőre életbe lép a változás, a többieknél viszont 2034-ig még nem szűnik meg ez a lehetőség. Az stnapelem.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod. Azt viszont még senki sem tudja pontosan, hogy milyen megoldás váltja majd a szaldót, de az garantált, hogy minden megváltozik.

Senkinek nem kell a kardjába dőlni, hiszen a napenergia otthoni alkalmazását nem elvetni, hanem átgondolni kell. Sokan még mindig azt gondolják, hogy a napelem minden általa megtermelt energiát feltölt a hálózatba, majd onnan vesszük azt vissza.

Megfeledkezünk azonban az azonnal felhasznált mennyiségről, hiszen a rendszer először a saját berendezéseinket látja el energiával, csak utána megy a felesleg a hálózatba.

Így tényleg megéri napelem rendszert kiépíttetni

Egy napelemes rendszerre beruházásként kell tekinteni. Egyszeri költség, onnantól fogva pedig hosszú időn keresztül kiszámíthatóan és ingyen termeli az áramot a család számára. Az pedig már más kérdés, hogy a termelést milyen formában használjuk fel.

Sokan elfelejtik, hogy a rendszer nem csak az elektromos gépeinket látja el energiával, hiszen a hűtési és fűtési költségeket is kiválthatjuk vele.

Egy átlagos családi házban, ahol négy fő él életvitelszerűen, villanybojlerrel melegíti a vizet és nincsen sem elektromos autó, sem pedig villanyfűtés, ott évente átlagosan 6400 kWh áram fogy el. Ez több mint 360 ezer forintos villanyszámlát jelent, ugyanis jócskán meghaladja a rezsicsökkentett keretet.

A napelemes rendszer telepítése azonban megoldhatja a problémát, hiszen még a fogyasztói szokások változatlansága mellett 2000 kWh-t azonnal fel tudnak használni. A maradékot be kell táplálni a hálózatba, majd onnan visszavásárolni azt.

Ez lehet, hogy soknak tűnik, azonban az éves számla így nagyjából 200 ezer forintra csökkenhet, de ha figyelmet fordítunk a villanybojler használatára, akkor az önfogyasztás még kedvezőbb lehet.

A tudatos energiafogyasztási stratégia további része, hogy nem árt a háztartási eszközöket optimalizálni. A korszerűbb mosó- és szárítógépek, mosogatógépek, valamint a hasonló berendezések gyakran programozhatóak. Némi odafigyeléssel, valamint az időzítő kapcsolóval megoldható a napközbeni vagy éjszakai használat, attól függően, hogyan éri meg jobban a családnak.

További remek lehetőség, hogy a radiátoros központi fűtési rendszerekben keringő víz felmelegítésére ugyanúgy felhasználhatjuk a napenergiát, ami jelentős hozzájárul a költségcsökkentéshez.

Mitől függ, hogy megéri-e vagy sem?

A napelem értelemszerűen hosszútávú befektetés, ami jelentős kiadást jelenthet a család számára. Nem csoda, hogy kétszer átgondoljuk, megéri-e a beruházás. Mindenekelőtt a napsütéses órák száma az, ami befolyásolja, hogy mennyi idő alatt térülhetnek meg a telepítés költségei. Mivel hazánkban ezzel nincsen probléma, ennek köszönhetően a napsütésből jó eséllyel nem lesz hiány.

Más kérdés a villamosenergia díjak és az elszámolás módja. A villamosenergia ára folyamatosan változik, így sokszor érint mélyen minket, amikor ez jelentős mértékben megemelkedik. 2023 végéig még lehetőség van szaldós elszámolásra szerződni, így a megtermelt és a közmű szolgáltatott ára ugyanaz.

Utána már csak a bruttó elszámolás marad, ahol a két összeg jelentősen eltérhet majd egymástól. Itt már nagyobb lesz a kockázat, hiszen nem tudni, mekkora lesz a különbség az eladás és a vétel között. De még mindig jobban járunk, ha teljesen függetlenedünk és nem kell attól tartani, hogy jelentősen megemelkednek az áramdíjak.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)