Mit érdemes tudni az implantátumos fogpótlások típusai kapcsán?

Milyen fogpótlások érhetők el, s az egyes típusok milyen esetekben javasoltak? Az alábbiakban ezt a témát járjuk körbe, azonban itt nem az alapanyagok tekintetében ismertetjük őket, hanem a rögzítés módja szerint.

Milyen fogpótlásokból válogathatunk? Mikor, melyik ajánlott?

Ami a csoportokat illeti, megkülönböztetünk kivehető, fix implantátumos, implantátum felépítményhez ragasztott fogpótlásokat, illetve implantátumhoz csavarozott típusokat.

Amennyiben komolyan elhatároztuk magunkat, hogy a cselekvés mezejére lépünk, a Halász Klinika fogpótlás csomagjait érdemes áttekinteni.

Térjünk is vissza a rögzítés módja szerinti csoportosításhoz: a kivehető implantátumos megoldásnak igen sok hátránya van, többek között az, hogy az implantátum teljesen “beburkolt” állapotban helyezkedik el, ami épp az öntisztulás folyamatát lehetetleníti el. Mivel nem számolhatunk az étel súroló hatásával és a nyál áramlásával, nem tisztulhatnak kellőképpen a felépítmények, ebből kifolyólag felgyorsul az ínysorvadás.

További hátrányuk, hogy jóval rövidebb az élettartamuk, ahogyan ez a kivehető megoldások esetében fokozott mechanikai igénybevétellel is jár. Sőt, ne felejtsük el a kényelmi faktort sem, egy kivehető opció nem lehet annyira komfortos, mint egy fix híd.

Ellenben a fix implantátumos változatok lehetnek ragasztottak vagy csavarozottak. Előbbi pontatlanabb, gyorsabb, s ezzel együtt kényelmesebb munkafolyamatot is jelent a szakemberek számára.

Épp a pontatlanságok miatt, ha nem megfelelő az illeszkedés, 1-2 mm-es tisztíthatatlan rész marad, ez pedig teret enged a plakkoknak, fogkőlerakódásoknak, ami pedig melegágya az ínygyulladásnak, fogágybetegségeknek. Sőt, akár implantátumvesztés is lehet a végeredmény.

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a ragasztómaradványok ínysorvadást, csontlebontódást generálnak. Hátrányuk, hogy nem is távolíthatók el, ha esetleg javítás vagy módosítás válna szükségessé.

Implantátumhoz csavarozott fogpótlások előnyei

A Halász Klinikán ezt a megoldást preferálják, ugyanis ez adja az ínysorvadás ellen a legnagyobb biztonságot, ennek következtében ez a típus tekinthető a legtartósabbnak is. Ilyenkor a csavar a fogpótlást egy speciális felépítményhez rögzíti, ez az elsődlegesen választott opció a Klinikán.

Előnye, hogy egyszerűen eltávolítható, javítható, módosítható. Persze a magas minőség megköveteli a század milliméteres pontosságot is, enélkül nem illeszthető be.

Miért fontos, hogy eltávolítható, azaz javítható legyen?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor kiderül, hogy a páciens számára nem kényelmes, esetleg egy sérülés miatt indokolt lesz a korrekciója. Megnyugtató a tudat, hogy korrigálható, módosítható, ha arra kerülne a sor.

Érdemes a legtartósabb megoldást választani, ehhez persze elengedhetetlen a szaktudás és a tapasztalat is, tehát mindenképpen ebben jártas szakemberekhez tanácsos fordulni, például a Halász Klinika specialistáihoz.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)