Mire jó a hasi és a kismedencei ultrahang?

Cikkünkből kiderül, hogy mire jó a hasi és a kismedencei ultrahang. Továbbá arra is kitérünk, hogy milyen előkészületekre van szükség a vizsgálatok előtt, és azt is eláruljuk, hogy végleges diagnózis felállítható-e általa.

Az UH kíméletes és fájdalommentes eljárás, amellyel többek között endokrinológiai, nőgyógyászati, urulógiai, ízületi és belgyógyászati problémák fedezhetőek fel. A szervezetet nem károsítja, az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem jár kockázattal az alkalmazása.

Hasi és kismedencei ultrahangra telefonon és e-mailben is lehet időpontot foglalni a Belvárosi Orvosi Centrumba, ahol gyakorlott radiológus szakorvos várja a pácienseket.

Mi vizsgálható hasi, kismedencei ultrahanggal?

A képalkotó eljárás során vizuális információt kap a szakorvos a hanghullámok segítségével, amelyek az emberi fül számára nem hallhatóak. A hasi ultrahang segítségével vizsgálható a máj, az epehólyag, az epeutak, a vesék, a lép, a hasnyálmirigy, valamint a fő verőér hasi szakasza és a hasüreg fő vénája.

Kismedencei ultrahanggal megnézhető a húgyhólyag, a petefészek, a méh és a prosztata állapota. A kismedencei szervek vizsgálata akkor lesz eredményes, ha vizelettel telt a húgyhólyag.

Az ultrahang segítségével a felsorolt szervek szerkezete, mérete megállapítható, valamint az elváltozásokra is fény derül. Az üreges szervek esetében vizsgálható a falvastagság és a belső tartalom. Fontos hangsúlyozni, hogy megfelelő előkészületekre mindenképpen szükség van a vizsgálatot megelőzően.

Milyen előkészületekre van szükség a hasi, kismedencei ultrahang előtt?

Előtte legalább hat órával nem szabad enni, valamint kávét, tejet, rostos üdítőt vagy szénsavas italokat inni. Nemcsak a vizsgálat ideje alatt, hanem előtte is kerülni kell a rágógumizást, ugyanis az az epehólyag összehúzódását eredményezi.

Továbbá fontos, hogy telt legyen a húgyhólyag a vizsgálat kezdetekor. Ehhez az ultrahang előtt két órával körülbelül fél liternyi szénsavmentes ásványvizet vagy pedig csapvizet kell fogyasztani, és természetesen ebben a 2 órában vissza kell tartani a vizeletet. Arra is fontos figyelni, hogy közvetlenül a vizsgálatot megelőző órában már nem szabad inni.

Nem alkalmas végleges diagnózis felállítására

Minden diagnosztikai vizsgálatnak vannak korlátai, így van ez a hasi és a kismedencei ultrahang esetében is. Például akadályozhatja a vizsgálat értékelését a jelentős mértékű elhízás vagy a belek gázossága.

Továbbá nem alkalmas ez a vizsgálat a gyomor-bél rendszerben polipok, fekélyek és gyulladásos folyamatok megítélésére, illetve daganatok szűrésére. Ebben az esetben tükrözéses vizsgálatra, illetve a vastagbél esetében CT-re is szükség lehet.

Az esetek túlnyomó részében önmagában az ultrahang vizsgálat nem alkalmas végleges diagnózis felállítására. A pontosításhoz egyéb képalkotó eljárásokra is szükség lehet, például CT-re vagy MR-re.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)