Mire használható a citromsav a háztartásban? Mutatjuk!

A citromsav, az ecetnél gyengébb sav, a felhasználása pedig legalább annyira széles körű, mint a szódabikarbónáé. Általában kukoricakeményítőből vagy melaszból állítják elő, bár a neve alapján inkább a citrusfélékre asszociálnánk. Természetesen ezekben is megtalálható, a citromlé 5-8%-a például citromsav.

Sokan csak a szörpkészítésnél veszik elő a fiókból, a természetes megoldások hívei, azonban ennél sokkal változatosabban használják fel. Lássuk hát, hogy mire és hogyan lehet használni a citromsavat, valamint, hogy milyen előnyei vannak!

Előnyei:

 • Nincs káros mellékhatása, hiszen egy teljesen természetes anyagról van szó
 • WHO is ajánlja a fogyasztását
 • Vízben oldva enyhébb illata van, mint az ecetnek
 • Olcsó: zöld boltokban kilós kiszerelésben is kapható. Egy kiló citromsavból 10-12 liter vízkőoldó is készíthető, vagyis 60-120 Ft egy liter természetes tisztítószer, és szembeállítjuk a bolti készítmény 500-600 Ft-os árával, akkor bőven megérte az árát.
 • Lebomló csomagolásban is kapható
 • Nagyon széles a felhasználási köre

Mosásnál, mosogatásnál:

 • Öblítő helyett gépi mosásnál: A bolti öblítők helyett, használhatsz citromsavas vizet is. Ehhez mindössze 1-2 teáskanál citromsavra és egy kis vízre lesz szükség. A citromsavat oldd fel langyos vagy meleg vízben, majd öntsd az öblítő rekeszbe. Illóolajjal vagy mosóparfümmel is kombinálható.
 • Mosogatógép öblítős rekeszébe: a folyamat ugyanaz, mint a mosásnál, 1-2 teáskanál citromsav langyos vízben feloldva. Igény esetén több citromsavat is használhatsz.
 • Gép mosogatószerhez adva: a poharak opálosodása ellen használják a mosogatószer mellé. Elegendő lehet 1-2 teáskanál is, de saját keveréket is készíthetsz. Az alaprecept 4 egység mosószóda, 2 egység konyhasó, 2 egység szódabikarbóna, 1 egység citromsav, 1 egység folttisztító só, de citromsav vagy a mosószóda aránya növelhető, ha nem megfelelő a recept.
 • Folttisztító só hatásfokának beindítására: a folttisztító só, más néven oxigénes fehérítő, nátrium-perkarbonát használatát hosszú áztatáshoz, magas hőfokú mosáshoz javasolják, ám ha te rövid áztatáshoz, és alacsony, 50 foknál nem magasabb hőfokú mosáshoz szeretnéd használni, akkor egy kis citromsavval elősegítheted a hatását. Egy ek folttisztító sóhoz egy tk citromsav is elegendő, a 40 fokon végzett fehér mosásnál elindítani a folyamatokat.

Vízkőoldás:

 • Mosógép vízkőtlenítéséhez: az üres dobba 2-3 evőkanál citromsav, és egy ruhák nélküli 40 °C-os rövid program segíthet eltávolítani a mosógépből a vízkövet.
 • Általános vízkőoldáshoz, takarításhoz: ebben az esetben két lehetőségünk van. Az egyik a száraz módszer, melynél nem kell mást tenni, mint bevizezni és beszórni a felületet citromsavval, majd súrolni. A második lehetőség, ha házi spray-t készítünk. A recept nagyon egyszerű, 1-2 teáskanálnyi citromsavat tegyél, egy 100 ml-es szórófejes flakonba és töltsd meg meleg vízzel. Egy kis rázás meggyorsítja a citromsav feloldását. Ha nagyobb flakont használsz, arányosan növeld a citromsav mennyiségét. Szavatossági idő 1-2 hét, ezután érdemes újabb adagot készíteni. Használható csempe, konyhapult, vagy akár ablak tisztítására is.
 • Vízforraló tisztításához: literenként 1-3 evőkanál citromsav szükséges. Nem szükséges forralni, de ezzel gyorsíthatod a folyamatot.
 • Kávéfőző tisztítása citromsavval: A kávéfőző esetében literenként 1 evőkanál citromsav kerüljön a vizes rekeszbe. Ezután „főzd le” a citromsavas vizet. Célszerű közben szellőztetni is.

WC-tisztításhoz:

A citromsavat azért szeretik sokan a WC tisztításához használni, mert még a lapos aljú WC-knél is beválik. Szórd be citromsavval a WC-kagyló alját, főleg ott, ahol vízköves, és hagyd állni pár órát.

Ezután sikáld meg kefével, és szórd fel szódabikarbónával. Ezt egy újabb sikálás kövesse, végül öntsd le citromsavas vízzel. Ne ijedj meg, ha pezsgést tapasztalsz. Ez a keverék segít a további szennyeződéseket is eltávolítani.

Tartósításra:

A citromsavat nemcsak a szörpök és befőttek tartósítására használhatod, de például arra is, hogy az almaszeletek ne barnuljanak meg. Az almaszeleteket áztasd enyhén citromsavas vízbe.

Szépülj citromsavval:

 • Hajmosáshoz: azok számára szokták javasolni a citromsavas öblítést, akik samponszappant használnak hajmosáshoz. Erre azért van szükség, mert a samponszappan lúgos, ezt pedig a haj érdekében ellensúlyozni kell.
 • Fürdőbombához: ehhez nincs egységes recept, az arány igény szerint alakítható. A citromsav és a szódabikarbóna felel a habzásért, a kukoricakeményítő megfelelő állag kialakításában segít. Ezen túl tehetsz bele konyhasót, virágszirmokat, növényi olajokat, vajakat, illóolajokat, amit csak szeretnél.

Amire érdemes odafigyelni

A citromsavat, ha nem megfelelő körülmények között tartod, hajlamos megpenészedni. Érdemes tehát odafigyelni, hogy ne nedves, párás, rosszul szellőző helyen tároljuk.

Ha a mosógép adagolótartályát mindig csukva tartjuk, a fel nem oldódott citromsav itt is penészedni kezdhet. Ezt úgy tudjuk megszüntetni, ha a citromsavat ecetre cseréljük. A citromsav kristályos állapotban, száraz helyen bármeddig eltartható.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Tudatosvasarlo.hu