Mik lehetnek a lumbágó lelki okai?

Éreztél már a derekadban olyan éles fájdalmat egy rossz mozdulat hatására, hogy mozdulni sem tudtál? Ha igen, akkor nálad is jelentkezett az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, a lumbágó. Ebben a cikkben a lumbágó lelki okairól olvashatsz

A lumbágó

A legújabb páciensközpontú medikális modellek az emberre egy nagy egészként tekintene. A szakemberek a kezelések során arra törekednek, hogy ne csak a jól diagnosztizálható problémákat gyógyítsák, hanem az egész ember lelki és testi problémáira pozitív hatással legyenek. Túlhajszolt életmódunk miatt ez nagyon is indokolt, hiszen egy testi tünet nagyon sokszor lelki problémákra vezethető vissza.

A lumbágó testi tünetei

A lumbágó éles fájdalommal járó derékfájás, amely rendszerint egy rossz mozdulatra jelentkezik. Amikor „beleáll” a fájdalom a derekunkba, alig várjuk, hogy eljussunk a kanapéig és pihentessük. A lumbágóban szenvedőket a testtartásukról is könnyen felismerjük: a beteg ún. antalgiás testtartást vesz fel, vagyis nem bír kiegyenesedni.

Előrehajolva megy és mivel a derékfájdalom aszimmetrikusan jelentkezik, a páciens az egyik oldalát jobban megterheli mozgás közben. A fájdalom általában 2-3 napos pihentetés, illetve fájdalomcsökkentő krémek, izomlazítók hatására csökken. Azonban, ha a lumbágó gyökereit szeretnénk megszüntetni és az okaira fényt deríteni, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A lumbágó okai

A lumbágó leggyakrabban fizikai túlerőltetéstől vagy a mozgásszegény életmód következtében alakul ki. A rengeteg ülőmunka, a monitor előtti görnyedés, az elektronikus eszközök túlzott használata miatt egy helytelen, görnyedt testtartás alakul ki.

A rossz tartás következtében a gerinc melletti izmok túlterhelődnek és befeszülnek. Kezelés híján a csigolyák amúgy is beszűkült mozgástartománya tovább szűkül, ezért az előre, hátra vagy oldalra hajlás, a csípőkörzés egyre nehezebben fog megy.

A gyógytorna pozitív hatása több évtizede ismert, holisztikus szemléletének köszönhetően nemcsak az adott problémákat oldja fel, hanem az egész ember mentális és testi jólétét szem előtt tartva a tünetek mélyére ás és az okokat próbálja meg megszüntetni.

A lumbágó lelki okai

A lumbágónak lehetnek rejtettebb lelki okai is. Túlhajszolt életmódunk, a rengeteg irányból érkező elvárás, a megfelelési kényszer által kialakult lelki blokkok testi diszfunkciókat is okozhatnak. Az állandó stressz is hozzájárulhat az izmok rendellenes működéséhez. Ezért emeli ki ezt is a lumbágó okainál a Gyógytornászom rendelő.

A lumbágó kezelése

Amennyiben az izmok befeszülése lelki okokra vezethető vissza, a gyógytorna mellett az életmódbeli váltásra is törekedni kell. A testi tüneteket hatásosan és tartósan enyhíti a gyógytorna. A kímélő mozdulatok ismétlésével az izmok feszülése jelentősen csökken, a kötött izomzat oldódásával a derék mozgástartománya megnő és a kellemetlen fájdalom csillapodik.

A lelki okok pedig életmódbeli változásokat követelnek. Kiemelendő célok közé tartozik ilyenkor többek között a stresszfaktorok jelentős csökkentése, a rendszeres testmozgás elérése, az egészséges étrend bevezetése, a káros szokásoktól való leszokás.

Ilyenkor érdemes szakemberek segítségét kérni, hogy a teljes gyógyulás érdekében támogassák elképzeléseinket és motivációnkat ne veszítsük el. A siker garantált!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)