Miért van szükség rendszeres tisztasági festésre?

Nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi oka is van annak, hogy időszakonként tisztasági festést végzünk vagy végeztetünk otthonunkban. A por, a sok helyen előforduló penész, a szennyeződések mind befolyásolják az egészségügyi állapotunkat.

Éppen ezért javasolt, hogy néhány évente a falak tisztítása és festése megtörténjen, külön gonddal a konyhára és a fürdőszobára.  Egy tisztasági festés során azonban változtatni tudunk az otthonunk hangulatán is megfelelő színek alkalmazásával, így nemcsak az egészségünket védjük, hanem a lakás hangulatán is javíthatunk egyszerre.

Mit kell megtervezni a festés folyamata során?

Mindig, ha valami felújítási munkát szeretnék véghezvinni érdemes a folyamatot előre megtervezni, a hozzá szükséges anyagokat és eszközöket meghatározva azokat be is szerezni.

Ehhez fel kell mérni, hogy milyen állapotban vannak a festeni kívánt falak, mennyit kell javítani, mi az a tevékenység, amit mi magunk is el tudunk végezni. Abban az esetben, ha szakembert keresünk a feladat elvégzésére, minden esetben érdemes ajánlatot kérni, Budakeszin szobafestésre ajánlatkérést az internet segítségével is kérhetünk.

A szükséges festék mennyiségének a megállapításához le kell mérni a falakat, hogy a kiszámított négyzetméterből megállapítsuk mennyi festékre lesz szükségünk. A festék szükséges mennyiségét befolyásolja a festék minősége is.

Az olcsóbb festékekből általában sokkal több réteget kell felvinni a teljes fedés érdekében, így érdemesebb drágább, jobb minőségű alapanyagot beszerezni, időt és energiát tudunk megtakarítani vele.

A festéken kívül szükségünk lesz még különböző eszközökre a munka elvégzéséhez, amelyeket be kell szereznünk. A védendő felületek letakarásához takaró anyagokat, a munkavégzéshez eszközöket, hengereket, ecsetet, vödröt kell vásárolnunk.

A munka folyamata

A munkafolyamat során először meg kell tisztítani a falfelületet, majd kijavítani a rajta lévő hibákat.  A sort a mélyalapozó réteg felvitelével folytathatjuk, ami segíti a felület nedvszívó képességének optimalizálását és javítja a fedőréteg tapadását is. Végül a festékek felvitele következik a szükséges rétegekben.

Az eredmény kialakulását az időjárás is befolyásolja, mivel a túl száraz levegő esetében a felhasznált anyagok túl gyorsan kötnek, a festék túl gyorsan szárad, így lehet, hogy csíkos vagy foltos maradhat a falfelület.

A legideálisabb hőmérséklet 20-22 fok közötti, természetesen a folyamatos szellőztetéssel biztosítva a falfelület száradását. Esős idő esetén bele kell kalkulálni, hogy a páralecsapódás nehézséget, lassabb száradást okozhat.

Természetesen, ha több rétegben kell a falat festeni az a száradási idő meghosszabbodásához vezethet.

Összegezve

Egészségünk védelme érdekében és otthonunk tisztaságának biztosítása miatt bizonyos időszakonként tisztasági festést kell végezni. Ha kellően megtervezzük a munkafolyamatot és beszerezzük a szükséges eszközöket gyorsabban és rugalmasabban végezhetünk a feladat végrehajtásával és élvezhetjük tiszta, egészséges otthonunkat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)