Miért kopaszodnak a férfiak?

A férfiak igen nagy százalékát érinti egy bizonyos kort követően a kopaszodás, sőt, vannak akik már a húszas éveik során elveszítik a hajuk egy részét. De miért hullik ki a férfiak haja, és miért mindig ugyanazokról a tipikus területekről? Cikkünkben erre keressük a választ.

Mit tehetünk, ha hullik a hajunk?

Mielőtt részleteznénk a hajhullás különböző okait, fontos megérteni, hogy a férfiaknak a kopaszodása alapvetően két fő csoportra osztható.

A ritkábban előforduló típus az úgynevezett foltos hajhullás, amely viszonylag kis százalékot érint. Sokkal nagyobb rétegre terjed ki azonban a “diffúz” hajhullás, amely a fejbőr egyes területeit elszórva érinti, és a kor előrehaladtával szinte minden férfi találkozik vele.

Míg a foltos hajhullás bizonyos esetekben megszüntethető, a diffúz hajvesztés jelenleg egy nem visszafordítható folyamatnak számít. Ha azonban zavar minket a kopaszodás, ma már léteznek olyan modern eljárások, mint például a hajbeültetés, amivel búcsút inthetünk a csupasz fejbőrnek.

A TurboHair Medical hajbeültetés eredményei például magukért beszélnek, hiszen akár nagyobb területre kiterjedt hajvesztés esetén is hatásosak.

A férfi kopaszodás okai

Bár a haj hullása egy bizonyos mértékig természetes jelenség, némely esetekben azonban teljesen eltűnik a haj a fejbőr egyes részeiről. A kutatások szerint amennyiben a maximum napi hajvesztés 100 hajszál körül van, abban az esetben még nem keletkeznek kopasz foltok a fejbőrön.

De mi lehet az oka, ha mi ennél több hajat veszítünk? Rengeteg tényező befolyásolhatja a hajunk állapotát, köztük olyan életmódbeli faktorok is, mint például a táplálkozás, a testmozgás vagy a stressz.

Ezenfelül sokat nyomnak még a latban a genetikai adottságok is, így amennyiben úgy látjuk, hogy családunk férfi tagjai korán kopaszodtak, valószínű, hogy ez nálunk is így fog történni. A harmadik fő ok a különböző fertőzések vagy betegségek lehetnek, illetve autoimmun reakció miatt is felgyorsulhat a hajvesztés.

Az androgén hajhullás

A diffúz hajhullás egyik leggyakoribb esete az androgén hajhullás, ami a legtöbb esetben férfiaknál fordul elő. Ennél az esetnél a tesztoszteron hormon egyik származéka, a DHT hormon jelenléte miatt indul meg a hajhullás a fejtető egyes részein.

Fontos azonban tudni, hogy a fej oldalsó részein, valamint a tarkón elhelyezkedő hajhagymák immunisak a DHT támadásaira, így történhet meg az, hogy sok férfinál teljesen eltűnik a haj a fejtetőről, a tarkó mégis dús maradhat.

Ez a típusú hajhullás nem kapcsolódik egyetlen betegséghez sem, tulajdonképpen a genetikán múlik az, hogy kinél, mikor kezdődik el a haj hullása. Ha tehát androgén hajhullást tapasztalunk, nem kell kétségbeesnünk, hiszen nem egy fertőzés, hanem szimplán a genetikánk okozza azt.

Sokan a fejükhöz kapnak, ha hirtelen hajvesztést tapasztalnak, sokszor azonban ez egy természetes folyamat. Amennyiben nem tudjuk egyértelműen beazonosítani, hogy a mi esetünkben milyen okra vezethető vissza a hajhullás, érdemes elmenni egy kivizsgálásra.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)