Melyek a legjobb játékok bölcsis és ovis gyerekeknek?

Játszani jó. Ezt mindenki tudja, hiszen mi, felnőttek is szeretjük – hát még a gyerekek, ugye? Az egész életük egy játék, és onnantól kezdve, hogy megszületnek, gyakorlatilag mindennel játszanak: a legapróbb, legkisebb kavics is érdekes számukra és nagyon sok időt tudnak velük elbabrálni.

Rengeteg szempontot fel lehet sorolni, hogy miért is olyan fontos egy gyermek életében, hogy minél többet tudjon önfeledten játszani. Erre is kitérünk, ám cikkünkben azt is szeretnénk megmutatni, hogy mi az az 5 fejlesztő játék, amit mindenképpen érdemes a bölcsis/ovis korosztály számára beszerezni, mert nagyon komoly fejlesztő hatásuk van rájuk.

Miért fontos játszania a gyerekeknek? Miért lesz ennek jelentősége a későbbi életükben?

A játék során megszerzett tapasztalatokat nem csak adott életkorban, hanem felnőttként is maximálisan kamatoztatni tudják majd a gyerekek. Ez az alapja annak, hogy mivé válnak, és mennyire fognak tudni majd megugrani bizonyos akadályokat.

Egy olyan személy, akinek széles skálán mozgott már gyerekként is az érdeklődési köre és sok mindent tapasztalt, lehetősége volt kipróbálni különböző dolgokat sokkal nyitottabb és befogadóbb lesz a nagyvilággal szemben. Kevésbé fogják majd elrettenteni az új helyzetek és a szociális készségeik is egészen mások lesznek, mint azoknak, akiknek a játék nem játszott olyan központi szerepet az életében valamilyen (szomorú) okból kifolyólag.

A kognitív terület hatalmas fejlődésen megy keresztül a játék során. A gyerekek folyamatosan különböző helyzetekben találják magukat és olyan apró-cseprő problémával szembesülnek, amit meg kell oldaniuk.

Ez segíti őket a logikus gondolkodásban és természetesen az önbizalmat is nagymértékben növeli. A játék révén a gyerekek természetes módon, saját maguktól tanulnak meg új dolgokat, ezáltal pedig jobban megértik a világ működését is.

Az érzelmi fejlődés is egy nagyon fontos pillére a játékoknak. A játék során szerzett sikerélmények növelik a gyerekek önbizalmát és önállóságát, hiszen megtapasztalják, hogy képesek önállóan is elérni a céljaikat. A játék lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy kifejezzék érzelmeiket és feldolgozzák a szorongást, a stresszt.

Nem véletlen, hogy a gyermek pszichológusnál is játékos feladatokat kell megoldaniuk, vagy szimplán csak játszaniuk kell: nagyon sok minden kiolvasható a viselkedésükből és a gesztusaikból.

A játék során a gyerekek élethosszig tartó képességeket szereznek. Rá fognak jönni arra is, hogy a játékokból egy életen át tanulhatunk, és gyakorlatilag egész életünkben játszunk, csak mindig egy kicsit másképp.

Az a legjobb, ha valaki folyamatosan motivált és mindig nyitottan, kíváncsian áll az új lehetőségekhez mert új ismereteket és készségeket szeretne elsajátítani. A játékok pontosan ezt alapozzák meg és ez valami fantasztikus!

Az alábbiakban szeretnénk felsorolni 5 olyan játék típust, amivel szerintünk mindenképpen érdemes játszania az ovis és bölcsis korosztálynak, mert elengedhetetlenek a fejlődésük szempontjából!

játék

Kép forrása: Unsplash.com

1. Építőkockák

Az építőkockák több szempontból is fontosak ebben a korban. Segítik a finommotorikus készségek fejlődését, nagy mértékben fejlesztik a térbeli és a logikus gondolkodást. Alkotni öröm, erre pedig maximálisan rájönnek már ebben a korban is és sikerélménnyel, magabiztossággal tölti el őket az, ha meg tudják építeni a fejükben elképzelt dolgot.

Annak a korszaknak, mikor a rombolás adja az örömet ekkor már vége, szóval bátran adjuk kezükbe a fa vagy műanyag építő elemeket – persze szigorúan olyan méretben, ami épp a korosztályuknak megfelelő és nem okozhat fulladást!

A Little Dutch játékok csodás kínálatában mindenképpen érdemes szétnézni, mert nagyon sok építő játékuk is van, kicsiknek és nagyoknak is találunk életkornak megfelelőt köztük!

2. Szerepjátékok

Ebben a korban nagyon jó látni azt, ahogy elkezdenek nyitni a szerepjátékok felé és ahogy ez a világ is kinyílik előttük. Természetesen felnőtt mintát látnak és őket akarják utánozni, általában olyan szituációt játszanak el, amit már láttak és újrapörgetnek a fejükben.

Nagyon szeretik a főzőcskézést, a kávéfőzést, a boltos-eladó játékokat, de ilyenkor kiemelt szerepe van az „orvosos” szerepjátékoknak is, hiszen láttak már több alkalommal is ilyet: van benne tapasztalatuk. 😊

3. Nagymozgásos játékok

A bölcsis és ovis korosztálynak is hatalmas a mozgásigénye, ezt pedig muszáj kielégíteni. Nem csak kintre, bentre is lehet már fantasztikus játékokat vásárolni (sőt, akár készíteni is!), ezek pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen a téren is fejlesszük őket.

A különböző akadálypályák, mászókák, bordásfalak és csúszdák beltéren is nagyon népszerűek manapság, és egyik szebb, mint a másik.

Mi magunk is könnyedén építhetünk otthon akadálypályát, továbbá érdemes kiegészíteni egyszerű mászó alagutakkal is, mert imádják a gyerekek. Ugyanide tartoznak egyébként a labdák és a különböző járművek is: bicikli, tricikli, kismotor, roller.

4. Kirakók, társasjátékok

Fontos, hogy minél több olyan játék kerüljön a kezükbe, mely fejleszti a logikus gondolkodást, a figyelmet és a különböző készségeket. Ilyenkor kezdenek el érdekesek lenni az első társasjátékok, elkezdhetjük bevezetni az egyszerű kártyajátékokat is.

A kirakókban lehet szépen sorban haladni: először a 2, majd a 4 és 6 darabosokkal indítsunk, aztán ahogy fejlődik a gyermek, úgy fog növekedni a darabszám is!

Csodálatos fejlesztő játékok kaphatóak, a választék az valami felfoghatatlan, nekünk pedig annyi a feladatunk, hogy életkornak megfelelően lehetőséget biztosítsunk arra, hogy játszanak velük. Soha ne siessünk előre, mindennek eljön a maga ideje!

5. Kreatív játékok

A gyerekek imádják a kézműveskedést és nagyon szeretnek minden olyan dolgot, ahol valamit alkothatnak a kis kezeikkel. Ez lehet festés, színezés, rajzolás vagy gyurmázás – hogy csak a legalapvetőbb dolgokat említsük.

Vannak már azonban sokkal különlegesebb kreatív lehetőségek is, úgy, mint vasalható gyöngyből kulcstartó készítés, pom-pom képek gyártása, de ott vannak a most nagyon népszerű kaparós képek is, ahol egy pálca segítségével kell életre hívni az alatta rejlő képet.

Csodálatos dolog, hogy mára már ennyi féle játék közül válogathatunk gyermekeink számára. Ezek a játékok nem csak szórakoztatják a kicsiket, hanem nagy mértékben támogatják a fejlődésüket, segítik a tanulásukat és ösztönzik a kreativitásukat is.

Nekik köszönhetően a gyermekeink még boldogabbak, még kiegyensúlyozottabbak lehetnek – a többi pedig már rajtunk múlik!

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)