Lehetséges a tompalátás kezelése felnőttkorban?

A tompalátás leggyakrabban már gyermekkorban jelentkezik, és egyes esetekben csak sokára derül ki, hogy egyáltalán fennáll a betegség. Az amblyopia kialakulása a szemek egyenetlen látóélességét jelenti, így végül az egyik szem lesz a domináns.

Ha gyermekkorban nem kezelik, vagy nem veszik észre a szülők, akkor felnőttkorban akár komoly hátrány is érheti a pácienst. A helyzet azonban nem olyan borús, ha időben cselekszünk. Lássuk a lehetőségeket!

Mi pontosan a tompalátás?

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a tompalátás akkor alakul ki, amikor a szemek látóélességének egyenletessége eltolódik, magyarán a két szemünkkel nem egyformán látunk jól. A betegségnek több fokozata is lehet, akár az is előfordulhat, hogy a páciens évekig észre sem veszi, hogy probléma lenne – olyan jól tudja kompenzálni a helyzetet az egészségesebbik szem. Viszont a kezeletlen szem akár komoly látásproblémákhoz is vezethet.

Mik a tompalátás okai?

A tompalátás kialakulása sok tényezőnek írható a számlájára. A gyerekkorban megjelenő tompalátás okai közé tartozik a kancsalság, az egyik szem rendellenes fejlődése, valamint a hályog korai megjelenése. Minél korábban kezdik meg a tompalátás kezelését, annál valószínűbb, hogy jó eredményeket érhetnek el az orvosok a tompa szemet illetően.

Minél idősebb a páciens, annál kisebb az esélye a gyógyulásnak, illetve egy bizonyos pont után már nem lehet teljes gyógyulást elérni.

Kik számítanak veszélyeztetett csoportnak a tompalátást illetően?

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a tompalátás elsőszámú veszélyeztetettjei a gyerekek. Elsősorban azok a gyermekek szenvedhetnek amblyopiaban, akiket kancsalsággal kezeltek, illetve, akiknek a családjában már előfordult tompalátás, akár kezelték azt, akár nem.

Azok, akiket gyerekként nem kezeltek tompalátással, már nehezebb helyzetben vannak, sőt, Dr. Nagymihály Attila szerint felnőtt korban sajnos a tompalátáson nem lehet segíteni.

Hogyan kezelhető a tompalátás orvosi körülmények között? Tehetünk-e bármit mi magunk?

Orvosi körülmények között a kezelés magában foglalhatja a szemüveg vagy kontaktlencsék alkalmazását, valamint a látás terápiáját. A korai életkorban felismert tompalátást egyedi terápiákkal és szemcseppel is kezelhetik. Felnőtteknél azonban a lehetőségek korlátozottabbak lehetnek. Fontos, hogy konzultáljunk szakemberrel, aki a helyes diagnózist és kezelési tervet adhatja.

A tompalátás kezelését elsősorban orvos bevonásával kell elkezdeni. A terápia a szemüveg viselését, a kontaktlencse használatát jelenti, ám egyes megközelítések szerint a szemtorna és a speciális szemmasszás is hozhat eredményeket.

Az utóbbiaknál azonban a hatásfok változó lehet. A legfontosabb, hogy ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk akár a saját, akár a gyermekünk szemét, látást illetően, haladéktalanul forduljunk szemorvoshoz, ahol megkaphatjuk a szükséges orvosi ellátást.

A tompalátás felnőttkorban a szakvélemények szerint nem kezelhető magas hatásfokkal, így már gyermekkorban érdemes nagy figyelmet fordítani rá a család legfiatalabb tagjainál. Bár az orvosi terápiák nagy hatásfokú segítséget nyújthatnak, a legfontosabb az időzítés: amint valami szokatlant veszünk észre gyermekeinken, azonnal kérjük szakorvos segítségét!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)