Legyen stílusos, sugározzon magabiztosságot: hogyan válasszunk jól öltönyt?

Az öltönyvásárlás legalább annyira bonyolult, mint amennyire egyszerűnek tűnik. Az igazság az, hogy minél egyszerűbb valami, annál könnyebb elrontani. Az öltöny olyan ruházat, amely gyakorlatilag több mint 100 éve alig változott, és mégis rengeteg változáson ment keresztül. Ha már ennyi ideje velünk vannak ezek a ruhadarabok, akkor miért olyan nehéz egy igazán jó öltöny kiválasztása?

Ránézésre egy öltönyben viszonylag kevés variáció lehetséges. Öltöny és öltöny között nincs nagy eltérés. Sőt, még a színekben is viszonylag limitált a paletta — feltételezve, hogy nem valami extra, hanem hagyományos öltönyökben gondolkozunk. De akkor mitől fog igazán jól mutatni egy öltöny, és mi az, ami az összhatást teljesen elrontja? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Hogyan fogj neki az öltönyvásárlásnak?

Érdemes úgy elkezdened a keresést, hogy nem az öltöny stílusára figyelsz, hanem inkább az általánosan fontos tudnivalókra. Az öltönyök között meglepően sok eltérés van, de ezek sokszor minimális eltérések. Megkülönböztethetjük őket származási ország, formatervezés, anyaghasználat és számtalan más dolog alapján is.

De mi köze ennek a magabiztossághoz? A magabiztosság nem az öltöny árából vagy anyagából fakad, hanem az összhatásból. Egy drága, de rosszul megválasztott öltöny állhat sokkal rosszabbul is rajtad, mint egy igazán olcsó, akár használt darab, amit nagy körültekintéssel szereztél be.

Ruhák esetében a legjobb mindig a személyes vásárlás, főleg, ha még rutintalan vagy. az online rendelt termékeknél sok tévedési lehetőség van. Egy-egy egyszerűbb ruhadarabot, pólót, alsóneműt megéri megrendelni online, de egy öltönyt nem. Egy öltöny esetében a legkisebb tévedés is az összhatás kárára mehet, ráadásul még egy olcsóbb öltöny sem apró kiadás.

Azért is fontos a személyes vásárlás, mert jobb öltönyáruházakban akár helyben is tudnak igazítani a ruhán. Ez egy öltönynél kifejezetten fontos, mivel a magabiztos megjelenés már akkor is képes elveszni, ha egy picit hosszabb az zakó ujja, mint kellene. A legolcsóbb és leggyorsabb megoldás, ha egy teljes szettet veszel – ebben is találsz természetesen kiváló minőségűeket, és a „legolcsóbb” kifejezés nem feltétlenül csak az alsó kategóriát takarja.

Ha pedig megvan rá a keret, akkor érdemes egy szabóhoz elmenni, és nulláról terveztetni egy teljesen egyedi, testhezálló öltönyt. Ennek kifejezetten borsos ára lehet, de ez biztosítja a legmagabiztosabb megjelenést.

Mire figyelj a vásárlásnál?

Miután megszabtad a keretet, érdemes a lehetőségekhez képest a legjobb opciót választani. Az igazán jó öltöny általában gyapjúból készül, bár könnyen elképzelhető, hogy ezt keverik valamilyen más anyaggal, hogy ötvözzék az előnyeiket. Minél nagyobb egy öltöny gyapjútartalma, annál jobb.

Öltönyt számtalan színben és méretben találhatsz, de mi lesz az igazán megfelelő? Ha nem akarsz mellélőni a színválasztással, akkor érdemes a három alapszínhez ragaszkodni: tengerészkék, fekete vagy szürke. Ebből a feketét érdemes meghagyni az igazán komoly eseményekre.

Ez a három szín azért remek, mert nagyon könnyen lehet megfelelően párosítani hozzájuk egyéb színeket. A mintákat is érdemes kerülni, maximum olyat válassz, amelyen a minta alig észrevehető.  Az erős mintával rendelkező öltönyök megfelelő viselése sokkal nagyobb gyakorlatot kíván.

Előfordulhat, hogy egy jobb öltöny árából három rosszabb minőségűt tudsz venni, de szinte garantált, hogy abból a háromból egyiket sem fogod igazán szeretni. Az igazság az, hogy a magabiztosság abból is fakad, hogy tudod: megadtad a módját az öltözködésnek, és a lehetőségeidhez képest a legjobb ruhát vetted.

Az öltönyvásárlás legfontosabb szabálya

A megfelelő méret mindent visz. Egy öltönynek minden esetben tökéletesen illeszkednie kell a testedhez, különben egyáltalán nem fog jól kinézni.

  • A zakó vállmetszésének pont a vállponton kell feküdnie.
  • A zakó ujjának nagyjából pont a csukló környékén kell véget érnie.
  • Sem a zakó, sem az alatta viselt ing nem feszülhet, ha teljesen begombolod. Hasnál és vállnál is érdemes odafigyelni erre.
  • Az öltönynadrágnak sem szabad sem hosszúnak, sem rövidnek lennie. Az öltönycipőre kényelmesen telepedjen rá a nadrág alja, de nem szabad, hogy gyűrődjön.

Még a legegyszerűbb öltöny is jobban fog rajtad mutatni, ha méretei megfelelőek, mint a legdrágább öltöny, ami méretben helytelen. Ha nem vagy konfekcióméret, akkor olyat keress, ami minél közelebb áll a méreteidhez, és ezt igyekezz magadra szabatni.

Fontos tudnod, hogy a szabók sem tudnak mindent megcsinálni, de jobb helyeken azért van némi játéktér a megvalósításban. Ha szaküzletben vagy, akkor ne félj segítséget kérni!

Milyen öltönyöket érdemes választani?

Kezdjük a gombok számával! Egy öltönyön 2 vagy 3 gombnak kell lennie. Ez a klasszikus kinézet. Bármi más már inkább trendnek számít, aminél megvan az esély, hogy kimegy a divatból. A háromgombos zakó is specifikus eset, ezért, ha hosszú távra veszed az öltönyt, akkor inkább a két gombos javasolt.

A másik fontos dolog az öltöny hajtókája. Többfajta hajtóka is létezik: nyitott, hegyes vagy sálhajtóka.

  • A sálhajtókák az igazán hivatalos eseményekre valók, így egy „hétköznapi” öltönynél ezt érdemes kerülni.
  • A hegyes hajtókák meglehetősen figyelemfelkeltők, így ezeket is csak akkor érdemes választani, ha igazán magabiztosnak érzed magad a stílussal.
  • A nyitott hajtóka a legáltalánosabb és a legidőtállóbb megoldás.

Az öltönyök hátulján általában van bevágás, hogy könnyítse a mozgást. Az egy bevágásos a leggyakoribb, viszont, ha ezt viselve zsebre teszed a kezed, akkor a zakó hátulja tökéletesen szétnyílik, ami nem túl esztétikus. Ezért jobb a dupla bevágásos zakó, mivel ez megadja a kellő flexibilitást, miközben folyamatos takarást biztosít.

Egyéb fontos tudnivalók

Egy jó öltönyhöz és a magabiztos megjelenéshez nem elég csak az öltönybe beruházni. Az ingnek is megfelelőnek kell lennie. Természetesen a cipőkre ugyanez vonatkozik, amelyeknek a színének passzolnia kell az öltönyhöz. A leggyakoribb viselet az Oxford, egy zárt fűzésű cipő. Ebből a fekete, a sötét barna és a burgundi színek lesznek igazán jó választások. Ha biztosra akarsz menni, akkor minden esetben a fekete a legjobb és legegyszerűbb.

Összességében a magabiztosság jelentős mértékben azon múlik, hogy jól érzed-e magad a kiválasztott öltönyben, megfelelően passzol-e mindenhol rád, hozzád. Nem csak a méreteit, hanem a stílusát tekintve is. Ha még új számodra az öltönyviselés, bátran kérj segítséget, a kiválasztásban, hogy a legjobb formádat hozhasd, amikor felöltöd!

MrSale Öltönyüzlet

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)