Leggyakrabban elkövetett hibák gipszkartonozásnál

A gipszkarton az építőipar egyik legsokoldalúbb anyaga. Használható álmennyezetként, oldalfalként vagy párkányzatként, de hang- vagy akár hőszigetelőként is. Bizonyos típusai ráadásul tűz vagy víz elleni védelmet is képesek biztosítani, így gyakorlatilag nincs olyan építmény, ahol ne lehetne őket alkalmazni.

Ahhoz azonban, hogy maradéktalanul ellássák funkciójukat, nemcsak az építőanyag remek minőségére, hanem a kivitelezés szakszerűségére is szükség van.

Az alábbiakban azt mutatjuk meg, hogy melyek azok a leggyakrabban elkövetett hibák, amelyek tönkretehetik a gipszkartonok sokoldalú és kiváló funkcionalitását.

#1. hiba: A háló hiánya és a kifogásolható glettelés

A gipszkartonok szélén van egy apró, körülbelül 10 cm széles könnyített rész — az illesztés helye. Itt találkoznak a lapok egymással, amennyiben többet szerelünk fel az adott építményben.

Ezek a részek egy kissé meg vannak vékonyítva, azért, hogy a lapok találkozásánál öntapadós hálóval lehálózhassuk, illetve le is glettelhessük úgy, hogy a falak kialakításakor ne látszódjanak a gipszkartonok találkozásai.

Mivel a glettelés az egyik legaprólékosabb munka, ezért itt tud előjönni a legtöbb probléma.

Ha a glettanyag túl vastagon marad, mert nem csiszoljuk le rendesen, úgy a gipszkarton falak vagy plafon festésekor kitüremkedések lesznek az illesztéseknél. Ha viszont túlságosan lecsiszoljuk vagy pont ellenkezőleg, nem teszünk elég glettet, mélyedés marad, ami esztétikailag ugyanolyan problémás, mint a kitüremkedés.

A legnagyobb hiba azonban a háló kihagyása, ez kerül ugyanis az illesztésekhez a glett alá, és ez biztosítja, hogy a lapok között ne alakuljon ki repedés az idő múlásával. Sajnos a hálóhoz köthető mulasztással sok építkezésen találkozni, és az a baj vele, hogy nem is mutatkozik meg egyből: a kivitelezők már rég végeztek a munkálatokkal, mikor a repedések elkezdenek kirajzolódni — rendszerint a hőtágulás, a beton mozgása vagy a gipszkartonnak ütődő dolgok váltják ki.

Természetesen ezeknek a hatása csökkenthető, ha a gipszkarton megfelelően kerül rögzítésre.

#2. hiba: A gipszkarton nem megfelelő rögzítése

A lapokat mindig, minden esetben rögzíteni kell. Ezt általában kétféle módon teszik meg:

  • csavarozással
  • ragasztással.

Csavarozásnál profilokra történik a rögzítés, amelyek csökkentik a szerkezeti mozgás, a hőtágulás vagy a kartonnak ütődő dolgok hatását, cserébe viszont hasznos területet vesznek el a helyiségből. Ragasztásnál a gipszkartonok rögíztése egyből a falakra történik.

Gyakori hiba, hogy a gipszkartonba ütött dübeleket vagy csavarokat túl közel helyezik egymáshoz, ezért a gipszkartonból kiszakad egy darab. A másik gyakran előforduló eset, hogy a csavarokat nem kézi csavarhúzóval, hanem csavarbehajtóval hajtják be a profilba.

gipszkartonozás

Kép forrása: Freepik.com

Ez azért okozhat gondot, mert ha a csavarbehajtót túl nagy fokozaton működtetik, akkor az teljesen átviszi a csavart a gipszkartonon. Természetesen mindkét probléma könnyen orvosolható, de glettelést igényel, ami — mint azt az előző fejezetben láttuk — az egyik legprecízebb feladat, ezért könnyű elrontani. Minél kevesebb utólagos glettelésre van szükség, annál kisebb a kockázat.

Szerencsére megelőzhetjük a problémát akár ragasztással is. A gipszkarton ragasztó anyag rendkívül gyorsan és biztosan rögzíti a lapokat a falhoz, ami így ráadásul jóval kisebb helyet vesz el a hasznos térből, mint a profilra szerelt gipszkarton lapok.

Amennyiben a szerelés rendben zajlik, akkor már csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő anyagokat válasszunk!

#3. hiba: Nem megfelelő gipszkarton típus használata

A gipszkartonnak több fajtája is létezik:

  • Más vastagságú (pl.: 9,5 vagy 12,5 mm)
  • Más méretű (pl.: 1200×2000 vagy 1250 x 2000 mm)
  • Más kialakítású (pl.: impregnált vagy tűzvédett)

Fontos, hogy ezeket megfelelően, a rendeltetési célt figyelembe véve válasszuk ki, hiszen ha például az építményben nagyobb a tűz esélye, mint ahogy az általánosságban elmondható, akkor mindenképp érdemesebb a kissé drágább, de tűzvédett változatot felszerelni — és ugyanez igaz a páradús levegővel rendelkező helyiségekről is. Ezekben érdemes impregnált anyagot használni.

A gipszkarton tehát egy rendkívül sokrétűen alkalmazható építőanyag, azonban fontos, hogy az anyaghasználat mellett a kivitelezés is szakszerűen történjen.

Képek forrása: Freepik.com