Készüljünk az őszre a házban és a ház körül

Beköszöntött az ősz, és bár az időjárás kegyes volt hozzánk, lassan megérkeznek a hidegebb reggelek és az esősebb napok, ezért nem árt már most felkészíteni otthonunkat kívül és belül egyaránt.

Sokan persze még nem is gondolnak az őszi teendőkre, mondván, ráérnek még arra, hiszen süt a nap, nem esik még annyit az eső, messze van még a fűtés szezon, de az is, hogy a párátlanításra kellene gondolni az autóban.

Pedig jobban járunk, ha már most, az ősz kezedén elkezdjük a felkészülést, hogy amire megérkezik az igazán őszi időjárás, ne érjen minket váratlanul, vagy felkészületlenül.

De melyek azok a feladatok, amiket már most célszerű elvégezni a házban és a ház körül egyaránt? A következőkben erre a kérdésre keressük a választ.

Feladatok, melyeket érdemes elvégezni az otthonunkban

Vannak olyan feladatok, melyek mindenképp érdemes elvégezni ősszel:

  • Fűtés ellenőrzése: bár még nem szükséges fűteni, mert az időjárás kegyes hozzánk, de hamarosan hidegebbre fordul az idő, és sokkal jobban járunk, ha már most, az ősz elején gondolunk erre. Mielőtt bekapcsolnánk a fűtést, érdemes kihívni egy szakembert, és ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e. Ha valamilyen javításra, cserére van szükség, akkor még most el tudjuk végeztetni, és nem kell azon aggódnunk, hogy hány napig kell nélkülöznünk a fűtést.
  • Nyílászárók ellenőrzése: a nyílászárók állapota rendkívül fontos kérdés a költséghatékony fűtés esetében. Ha már nem jó az ablakok vagy az ajtók szigetelése, akkor bizony az utcát fogjuk fűteni, a fűtésszámla pedig nagyon magas lesz. Mielőtt elkezdődne a fűtésszezon, nem árt ellenőrizni az ablakok és ajtók állapotát, és ha szükséges elvégezni a javítást vagy akár a cserét.
  • Eresz tisztítása: ősszel nagyon sok az eső, ezért elengedhetetlen, hogy az eresz állapota is megfelelő legyen. Gyakran dugulnak el az ereszek, mert sokan megfeledkeznek a tisztításukról. Rengeteg falevél, faág és egyéb szennyeződés halmozódhat fel, melyeket mindenképp célszerű eltávolítani, még az ősz elején.
  • Tető ellenőrzése: a nyári viharok és gyakori szelese időjárás miatt sok tető sérült meg, és sok cserép mozdulhatott el. Ha pedig elmozdulnak a cserepek, akkor a beázásnak is nagyobb az esélye. Jobb ezt elkerülni, és még az ősz elején ellenőrizni a tetőt.

Az autó átnézése sem maradjon el ősszel

Azonban nemcsak a házban és a ház körül van teendőnk ősszel. Az autó felkészítéséről sem szabad megfeledkezni. Amikor beköszönt a hűvösebb idő, akkor eljön a téli gumik ideje. Ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik, akkor nem szabad tovább halogatni a cserét, de szükség lehet futómű beállításra és centríroztatásra is.

Természetesen nemcsak a gumiszervizbe érdemes ősszel időpontot foglalni, hanem az autószerelőhöz is. A fékek és a váltó állapotát mindenképp érdemes ellenőriztetni, de a folyadékszintek is megérdemelnek egy kis figyelmet.

A motorolaj szintje mellett a fék és váltófolyadék szintjét is érdemes ellenőriztetni. Az izzók állapotának vizsgálata is fontos, de a párátlanításra is érdemes már az ősz elején gondolni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)