Hogyan kell gondozni a karácsonyi kaktuszt?

A karácsonyi kaktusz az egyik legkedveltebb szobanövényünk, hiszen a decemberi ünnepek környékén gyönyörű virágaival díszíti a lakásunkat. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen körülményeket igényel, hogyan kell gondozni, és hogyan lehet virágzásra bírni.

A növény alapvető igényei

A karácsonyi kaktusz alapvetően igénytelen növény, de ha szeretnénk, hogy szépen virágozzon, akkor néhány dolgot fontos betartani.

  • Elhelyezés és hőmérséklet: A karácsonyi kaktusz szereti a világos, de nem tűző napos helyet. Nyáron akár a szabadban is tarthatjuk, de a teljes napsütést kerüljük. Az ideális hőmérséklet 15-25 °C között van.
  • Öntözés: A növény vízigényesebb, mint a többi kaktuszfaj, de még így is hagyjuk kiszáradni a talaj felső pár centiméterét a következő öntözés előtt. Mivel a pangóvízre kényes, az öntözés után kb. fél órával öntsük ki a növény tálcájából a felesleges vizet.
  • Tápoldatozás: A karácsonyi kaktusz nem kifejezetten tápanyagigényes növény, de tavasszal és nyáron a növekedési időszakban érdemes 2-3 hetente kiegyensúlyozott NPK összetételű tápoldatot adni neki.

A karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyi kaktusz virágzása a növény nyugalmi időszakától függ. A nyugalmi időszakban a növénynek alacsonyabb hőmérsékletre és kevésbé intenzív öntözésre van szüksége.

A nyugalmi időszak általában szeptembertől októberig tart. Ebben az időszakban a növényt helyezzük át egy hűvösebb helyre, ahol a hőmérséklet 15 °C körül van. Az öntözést is csökkentsük, hagyjuk kiszáradni a talaj felső pár centiméterét a következő öntözés előtt.

Emellett fontos, hogy a növényt 10-14 órán keresztül sötétben tartsuk. Ezt megtehetjük úgy, hogy a növényt egy kartondobozba tesszük.

A nyugalmi időszak körülbelül 6 hétig tart. Ez idő alatt a növényben kialakulnak a virágrügyek. Amikor a virágrügyek megjelennek, visszaállíthatjuk a korábbi fényviszonyokat és hőmérsékletet. A növényt ismét rendszeresen öntözhetjük.

Kártevők és gondozási hibák

A karácsonyi kaktuszt leggyakrabban károsító kártevők a gyapjas tetű és a pajzstetű, amelyeket szappanos vizes lemosással vagy rovarölő szerrel távolíthatunk el.

A növény gondozása során a következő hibákat érdemes elkerülni:

  • Túlöntözés: A túlöntözés a karácsonyi kaktusz leggyakoribb ápolási hibája. A túl sok víz miatt a növény gyökerei elrothadhatnak, és a növény elpusztulhat.
  • Alulöntözés: Az alulöntözés is károsíthatja a karácsonyi kaktuszt. A túl kevés víz miatt a növény levelei sárgulni és száradni kezdenek.
  • Huzat: A huzat, felelős lehet a bimbók lehullásáért.
  • Hőmérséklet-ingadozás: A hőmérséklet-ingadozás szintén a bimbók lehullásához vezethet.

Az előbbiekből talán már jól látható, hogy a karácsonyi kaktusz gondozása nem túl bonyolult, de fontos, hogy az évszakoktól függően változtassuk a gondozási körülményeket. Ha megfelelően gondozzuk, akkor évről évre gyönyörködhetünk a virágaiban.

Kép forrása: Dreamstime.com