Így lesz harmonikus az otthonod: hasznos tanácsok beltéri burkolat választásához

A lakás belső harmóniájához hozzátartozik a falak burkolata, ami rengeteg féle, fajta anyagból készülhet, egyfajta otthonosságot és harmóniát biztosítva a lakásunk vagy házunk belső terének. Rengeteg kérdés felmerülhet bennünk a belső burkolatokkal kapcsolatosan, hiszen velük teljesen meg tudjuk változtatni egy helyiség légkörét.

Melyek a legpraktikusabb falbevonatok, amelyet a lakás minden részén alkalmazhatunk?

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mik a leggyakrabban használt falbevonatok, de kitérünk arra, hogy mi a legjobb választás.

Festék

A legnépszerűbb falburkolat, függetlenül a lakberendezési stílustól, hiszen könnyen felvihető, megfizethető, nincs szükség szakemberre, akár saját magunk is fel tudjuk vinni a festéket a falra. A festékeknek több fajtája létezik.

A beltéri festékek matt, gyöngyház fényű, fémes, márványos is lehetnek. A lakás minden helyiségébe akár teljesen eltérő festéket is választhatunk, hőszigetelőt, moshatót, mágnesezhetőt.

Tapéta

Miután már léteznek mosható, textilből készült, dekoratív mintás 3D-s típusú tapéták is, így minden helyiségbe megfelelő lehet a tapéta is. A konyhába vinyl tapéta ajánlott, amely letörölhető, a fürdőszobába vízálló vinil tapétát tegyünk a magas páratartalom miatt.

Itt vigyázni kell, mert ha nincs jól leragasztva a nedvesség könnyen beszivárog a burkolat mögé. A nappalit és a hálószobát elegáns tapétával is burkolhatjuk, vagy három falat egyszínűre is festhetünk egyet pedig eltérő színűre esetleg ezt az egyet tapétázhatjuk is.

Dekoratív bevonatok

Ezek közül a vakolatok közül létezik:

  • mészvakolat
  • velencei stukkó
  • akrilgyanta

Dekoratív panelek

Különböző anyagokból készülnek és bármelyik helyiségbe megfelelnek, élethűek akár kő, fa, vagy tégla hatását szeretnénk elérni vele. Néhány 3D-s változatot is be lehet már szerezni.

Rusztikus stílushoz a legmegfelelőbb az antik fa panelek használata, minimalista térbe fémszínű, esetleg 3D-s panelek illenek. Az indusztriális stílus megfelelője a tégla falburkolat lenne. Ezek a panelek könnyen felhelyezhetők, be is festhetők ha úgy gondoljuk, bele vihetjük a saját kreativitásunkat is.

A bőr falpanelek kínálata kapcsán szakértőktől érdemes tanácsot kérni, hiszen ő tudja azt, hogy az egyes lakberendezési stílusokhoz milyen típusú burkolat passzol a legjobban. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem ér majd minket csalódás.

Mire kell még figyelni a beltéri falburkolatokkal kapcsolatban?

A falpanelek felhelyezéséhez nincs szükség szakemberre, hiszen magunk is fel tudjuk szerelni, ha méretre vágjuk. Természetesen nagyon kell figyelni a méretekre, mert kis eltérés is nagyon látványos lehet. A panelekkel megvédjük a festéket is, hiszen kisgyerekes családok esetén, ahol össze tapogatják  vagy össze festik a falat, a paneleket könnyű tisztítani, vizes ruhával letörölhetők.

Összegezve

Egy jól megválasztott falburkolat harmóniát sugároz az otthonunkba és segít otthonosabban érezni magunkat. Ma már rengeteg fajta falburkoló közül válogathatunk, éppen ezért így még nehezebb kiválasztani a nekünk megfelelőt. Amennyiben nem tudunk dönteni, jobban tesszük, ha szakember segítségét kérjük a vásárláskor.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)