Így készíts folyékony mosószert és öblítőt házilag!

A bolti mosószerek nemcsak drágák, de még környezetszennyezők is. Mutatunk egy megoldást, amivel tiszta és friss illatú ruhákat kapsz, ráadásul a környezetet is kíméled.

Házilag is nagyon könnyű folyékony mosószert és öblítőt készíteni, mellyel spórolni is tudsz, mert 1000 Ft körüli összegből 8 liter mosószert nyerhetsz. Jól hangzik, ugye? De lássuk, hogyan is készíthetsz házilag is hatékony mosószert.

A folyékony mosószer receptje

A recept egyszerű, és meglehetősen környezetbarát. A következőkre lesz szükség:

  • 1 darab 150 grammos mosószappan, vagy mosószappan reszelék
  • 150 g szódabikarbóna
  • 200 g mosószóda
  • 4 + 4 liter víz

Az első lépés, hogy felteszel melegedni kis lángon 4 liter vizet. Ha egyben sikerült mosószappant venned, akkor reszeld le, de vásárolhatsz már reszelékként is mosószappant. A mosószappan reszelék mehet a vízbe, amit egy habverő segítségével tudsz homogenizálni.

Amennyiben már nincsenek az edényben úszkáló darabok, jöhet a mosószóda és a szódabikarbóna is. A folyadék be fog gélesedni, a homogenizáláshoz a habverő már nem lesz hatékony, érdemes merőkanállal vagy fakanállal végezni. Ha újra homogén lett a folyadék, jöhet hozzá a maradék 4 liter víz is.

Ezen a ponton botmixert is használhatsz a homogenizáláshoz. Lényegében kész is a házi mosószered, langyosra hűlés után már mehet is az erre szánt edénybe, de a teljes kihűlést is megvárhatod.

Tippek és ötletek, hogy hatékony legyen a házi folyékony mosószered!

A házi mosószered már így is használható, ám adunk néhány tippet, hogy valóban hatékonyan tisztítson. Ez a mosószer kicsit sűrűbb lesz, mint a bolti készítmények. Ha hígabbra szeretnéd, várd meg, amíg az alapkészítmény kihűl, és csak utána hígítsd a kívánt állagra, bátran kísérletezhetsz.

A házi mosószerből 1,5-2 dl-t használj egy kb. 5 kg-ú töltethez, kisebb töltet estén hígítsd fel vagy arányosan használj kevesebb mosószert. Érdemes a mosószert egyből a ruhák közé önteni, és nem a mosószer adagolóba.

A fehér mosásnál, különösen foltos ruhák esetén adhatsz egy lapos evőkanálnyi Na-perkarbonátot is a mosáshoz. A színes ruhákhoz színszappant vagy marhaepe szappant célszerű inkább használni a folttisztításra.

A házi öblítő receptje

Ha már elkészült a házi mosószered, akkor öblítőt is készíthetsz, mert ez sem nehéz.  A hozzávalók a következők:

  • 2 dl étkezési ecet
  • 8 dl víz
  • 10-20 csepp illóolaj vagy mosóparfüm

A készítés folyamat pedig mindössze annyi, hogy egy edénybe öntesz minden hozzávalót, megkevered, és lényegében kész is vagy. Mielőtt használnád, érdemes felrázni a keveréket.

Kép forrása: Pixabay.com