Így indult a vállalat, és így jött létre az első John Deere traktor

A John Deere márkanév jól ismert, ugráló szarvast ábrázoló védjegye, és a kiváló minőséggel rendelkező mezőgazdasági eszközei mára már világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek. Nem csak az amerikai iparban, hanem nemzetközi viszonylatban is előkelő helyet foglal el a legnagyobb márkák között.

A vállalat a mai napig a mezőgazdasági és erdészeti világ élén áll, traktorjai és eszközei pedig rendkívül népszerűek.

Ennek ellenére, az emberek egy része még sincs tisztába azzal, hogy ki is volt a cég alapítója, hogy tudott segíteni a földműveseken, illetve, hogy mit tett John Deere annak érdekében, hogy a vállalata rövid idő alatt világhírűvé váljon.

Így indult a John Deere vállalkozás 186 évvel ezelőtt

A mára már világszinten ismert vállalatot 1837-ben alapították. Ekkor kezdett bele egy egyszerű kis műhelybea grand detouni kovács az erős, és masszív ekék gyártásába, amelyekkel a helyi földművesek, és farmerek dolgát szerette volna megkönnyíteni. Ugyanis az Illinois állambeli földek túlságosan megterhelték a szerszámokat. A gazdákhiába dolgoztak igen keményen, nem tudták rendesen megművelni a földeket. Így aztán John Deere elkezdett használt fűrészlapokból strapabíró szerszámokat gyártani.

A dolog egészen jól bevált, hiszen a kisebb megrendelések után egyre több ekét szerettek volna tőle megvásárolni a földművesek. Majd 10 év elteltével a vállalat székhelye átkerült Molde városába, ahol aztán a termelést egy vízenergiával működtetett gyár tudta meggyorsítani, majd az 1863-as években a vállalat előrukkolt az új típusú kultivátorával, mely kifejezetten a nehéz, sziklás földhöz lett kifejlesztve.

Mivel egyre több megrendelés érkezett be, a cég életében komoly fordulatként 1868-ban létrejött a Deere & Company részvénytársaság, ezzel pedig az alapítóé és fiáé lett már a részvények 65 százaléka. Az átalakulás után igen nagy terjeszkedés vette kezdetét, ennek köszönhetően pedig 20 év alatt a vállalat az USA 5 városába tudott helyi képviseletet nyitni.

Ekkor kezdte el a John Deere a traktorokat gyártani

1875-ben a John Deere a Párizsi Világkiállításon a Gilpin Sulky ekéjével 50 versenytársát tudta legyőzni, ez pedig a nem kevés pénzjutalom mellett világhírt is jelentett a vállalat számára. A megrendelések száma olyan szinten kezdett el növekedni, hogy néhány év elteltével a cég már 8000 ekét értékesített.

A hatalmas pénzügyi sikerek lehetővé tették azt is, hogy a vállalat 1881-ben Rock Island megyében egy saját erőművet hozzon létre. Akkoriban ez volt a megye első olyan erőműve, mely elektromos áramot állított elő.

1918-ban a vállalat tulajdonosa benzinmotort vásárolt egy traktorüzletbe. Innentől kezdve indult meg a mai ismert vállalat élete, mely az idő múlásával rengeteg kiváló traktorszériát dobott a piacra.

A második világháború idején katonai traktorokat kezdtek el gyártani, és folyamatosan dolgoztak azok korszerűsítésén. Ennek köszönhetően 1947-ben született meg az első M traktor, egy évre rá pedig egy betakarítógépet is megtervezett a cég.

A 60’-as évektől pedig elkezdődött az új generációs traktorok gyártása is, majd előrukkoltak az első borulás elleni védőszerkezetével is. Innentől kezdték el a vállalatot és a traktorjait a világ minden táján ismerni és szeretni.

Kép forrása: YouTube.com

Hirdetés (X)