Így hozhatsz az otthonodba egy kis plusz melegséget

Az ősz beköszöntével általában megérkezik az igazi hűvös idő is, így a legtöbb helyen már hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon. Igazában ez csak ott lényeges, ahol távfűtés melegíti fel az otthonokat, mert az egyedi fűtéssel rendelkező házakban és lakásokban, sokszor már a hivatalos szezon előtt is be-be kell fűteni.

Hogy milyen fűtés megoldásokkal érhetjük el a leghangulatosabb őszi és téli estéket, az többféle módszerrel is megoldható.

Milyen típusú fűtési módokat használunk általában?

Az alábbiakban eláruljuk, hogy milyen megoldások léteznek, amiket ma is gyakran használunk.

Fatüzelésű kandalló

A leghangulatosabb fűtési mód, semmi sem varázslatosabb nála. A ropogó tűz hangja és a lángok fénye a természetet és békés hangulatot hozza el a házba vagy lakásba. A szabadon álló kandallókkal kitűnően lehet téliesíteni egy nyaralót, a beépített típusok a ház központi díszeként szerepelhetnek.

Arra is gondolni kell azonban, hogy a kandalló bizony munkát kíván ahhoz, hogy meleg legyen, gyakran be kell piszkolni a kezünket, rendszeresen tisztítani kell, a tüzelőt be kell készíteni hozzá és természetesen nagyon figyelni kell rá működés közben is. A fatüzelésű kandalló meghitt hangulatot tud teremteni az otthonunkban, ám aki nem érez magában hajlandóságot erre, az is élvezheti a hangulatot az elektromos kandallóval.

Elektromos kandalló

Az elektromos kandallók kitűnő alternatívái a hangulatos és kifinomult lakberendezés kedvelői számára, hiszen mutatósak és pár gombnyomással ropog a tűz a kandallóban a nappaliban  vagy a hálóban.

Cserépkályha

Cserépkályha általában nem kerül minden helyiségbe, de a hangulatos fűtés megoldásoknál tartva nem hagyhatjuk ki a cserépkályhákat sem. Lehetnek szilárdtüzelésűek vagy gázégősök, de lakásokban általában a gázégős változat a jellemző.

Alapvetően elég nagy helyet foglal, de a fenséges vizuális érzés amit adni tud, ellensúlyozza ezt problémát.

A kályha maga úgy van kialakítva, hogy a benne lévő samott téglától átmelegszik a csempe és a kályha felfűtése után még órákon keresztül ontja a meleget.

Miután egy-két cserépkályhánál több, nem igen van egy házban, kiegészítő fűtésről is gondoskodni kell. Új cserépkályhák építésére Budapesten szakember által is van lehetőség. A megrendeléstől számítva 4-8 hét alatt készül el, megrendelni az interneten tudjuk.

Hősugárzó vagy elektromos olajradiátor

A központi fűtéssel ellátott házak vagy lakások esetén általában mindig vannak olyan pontok ahol a hideg napokon alacsonynak érezzük a hőmérsékletet. Ilyenkor jól jöhet egy mobil hőforrás.

Összegezve

A fűtési idény kezdetével mindenkinek fűteni kell valamilyen módon, hiszen egyre hidegebb a levegő még akkor is, ha az éghajlat melegszik. A leghangulatosabb fatüzelésű kandalló mellett, többféle módon is tudunk meleget vinni az otthonunkba, függően attól, hogy milyen típusú házban vagy lakásban lakunk, illetve szeretnénk-e a tüzelőanyag előkészítésével bajlódni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)