Hova kerüljön a klíma a lakáson belül?

A légkondicionáló berendezés két fő részből áll, a beltéri és a kültéri egységből. A klíma elhelyezése mindig több tényezőtől függ, a beltéri egységnek az elhelyezése bonyolultabb a lakáson belül, míg a kültéri rész a ház külső oldalán vagy valahol a szabadban helyezendő el, bár a helyszíni felméréskor a klímaszerelő szakemberek jó megoldásokat tudnak ajánlani az elhelyezéshez.

Hova kerüljön a beltéri egység?

Minden esetben a klíma beltéri egységét a mennyezethez közel kell elhelyezni úgy, hogy 10-20 centiméter maradjon fölötte a szabad légáramláshoz. Így biztosítva van, hogy felül akadálymentesen beszívhatja a levegőt, majd lehűtés vagy felfűtés után alul kifújhassa.

A hozzáértők szerint a legmelegebb szobába kell helyezni, a nagy ablakokkal, napsütötte falakkal rendelkező helyiségeket kell lehűteni, megfogni a hőséget a klímával, így már könnyen hűthető a lakás többi része is.

Abban az esetben, ha hűtő- fűtő klímát szereltetünk be az otthonunkba, már az elhelyezésnél érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a hűtés és a fűtés komfortos legyen, nyáron ne fújja ránk a hideg levegőt, télen a felmelegített levegő bejárja az egész helyiséget.

Amennyiben úgy döntünk, hogy komolyabb klímát szeretnénk beszerezni a megbízható Fisher légkondi ára közel sem annyira magas, mint azt elsőre gondolnánk. Egy légkondit évekre, évtizedekre választunk, így nem mindegy, hogy milyen kerül az otthonunkba.

Beépítési és működtetési lehetőségek

A komolyabb klímák a légterelőket másképp állítják be ha hideg vagy meleg levegőt fújnak ki. Nyári üzemmódban felfelé, míg fűtési üzemmódban lefelé irányítja a befúvás szögét, mert a meleg levegő felfelé mozog, a hideg pedig lefelé.

A klíma elhelyezésekor érdemes figyelni arra, hogy a beltéri egység légterelői bizonyos határok között állíthatóak, sőt még légkeverést is tudnak végezni bizonyos határon belül.

Azt is fontos tudni, hogy a beltéri egység nem helyezhető semmiféle szabad légmozgást akadályozó tárgy mögé.

Hova kerüljön a kültéri egység?

Annyit érdemes megemlíteni, hogy a kültéri egység elhelyezése lehetőleg közel legyen a beltérihez, mivel a rövidebb vezetékek miatt hatékonyabb működést tesz lehetővé, és kevesebb a szerelési költség is.

A kültéri egység elhelyezésekor arra is érdemes figyelni, hogy a kültéri egység általában hangosabb, mint a beltéri klíma, így nem  érdemes a hálószoba ablak közelébe telepíteni, de nem biztos, hogy a hálószoba fala is megfelelő az elhelyezésre.

A közhiedelemmel ellentétben a kültéri egység akár a forró tetőn is kiválóan tud működni, de azért az árnyékos hely nem fog ártani az elhelyezésénél. A legjobb megoldás azonban az, ha a klímaszerelő tapasztalatai alapján felméri és a legkedvezőbb elhelyezést javasolja a klíma egységnek.

Összegezve

A klíma elhelyezésénél fontos tényező, hogy az előírásokat betartva telepítsük a bel és a kültéri egységet, figyelve arra, hogy komfortosan lehessen működtetni. A kültéri egységet lehetőleg a beltéri egységhez közel helyezzék el, ami hatékonyabb működést eredményez és kevesebb telepítési költséggel is jár.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)