Hogyan válasszunk fonaltípust a projektünkhöz?

A megfelelő alapanyag a fonalak, zsinórok, kötelek esetében jelentősen befolyásolja a végeredményt. Lehet pulóvert, hajókötelet vagy éppen kötöző anyagokat készíteni, a minőség a legfontosabb. Számos munkaórát, anyagi javakat és akár emberéletet is veszthetünk, ha a minőség nem a legjobb.

Ebben a cikkben segítünk néhány fontos információval a legjobbat kiválasztani.

Fonaltípus kiválasztása

Ha kezdő vagy, a legjobb módja a fonaltípus kiválasztásának, ha egyszerűen tovább kötögetsz. Próbálj ki néhány különböző kötésmintát, és nézd meg, milyenek a különböző szálak. A fonalakkal kapcsolatos preferenciák ugyanolyanok, mint a divat preferenciái – ami neked megfelel, nem biztos, hogy másoknak is megfelel!

Ha egy adott kötésmintát követsz, akkor a legjobb, ha a használati utasításban megadott fonalszálat és súlyt használod. A fonal megváltoztatása jelentős hatással lehet a minta végeredményére, ezért a javasolt fonal vagy pontos helyettesítő fonal használata ésszerű, ha nem szeretnél meglepetésszerű eredményt.

Ha valami egyedit és eredetit szeretnél kötni, itt van néhány fontos dolog, amit figyelembe kell venni a fonaltípus kiválasztásakor:

  • Mikor fogják viselni a kész darabot? Meleg és kényelmes, vagy hűvös és lélegző legyen?
  • Milyen textúrájú legyen? Sima és tartós legyen, vagy puha és bolyhos?
  • Szükség van-e arra, hogy a végleges darab mosógépben mosható legyen?
  • A végleges terméket úgy tervezték, hogy azt egy baba vagy egy érzékeny bőrű személy viselje?
  • Milyen színű lesz a kötött termék?
  • Mennyit szeretnél költeni a fonalra?

Számos fonaltípus létezik amit kreatív, hobbi termékek között találhatsz meg.

Fonal rosttartalma

A következő dolog, amit a tökéletes horgolófonal kiválasztásakor figyelembe kell venni, az a száltartalom, vagyis az, hogy miből készült a fonal. A fonal sokféle anyagból készülhet a természetes (állati vagy növényi rostok), a gyártott (akril, nejlon és más), az újdonságnak számító szálak (például fémszálak vagy újrahasznosított anyagok), sőt, még kísérleti szálak (például tejből vagy hínárból készült szálak) is lehetnek.

A kiválasztott fonal rosttartalma óriási hatással van arra, hogyan fog kinézni a projekted. A száltartalom befolyásolja a drapériát (a szövet mozgását), az öltésmeghatározást (fontos figyelembe venni, ha bonyolult öltést vagy kábeleket használsz), a szerkezetet és a végtermék nehézkességét.

Természetes fonalak

A természetes fonalak állati szőrből (vagy selyemből) vagy növényekből származnak, amelyeket biztonságosan gyűjtenek be, és nem tartalmaznak szintetikus anyagokat. A természetes szálak közé tartoznak az olyan állati szálak, mint az alpaka, a kasmír, a merinói gyapjú, a mohair, a selyem és a gyapjú. A növényi eredetű természetes szálak közé tartozik a bambusz, a bükkfa rost, a pamut és a len.

Bár a természetes szálak a természetből származnak, mégis gyakran gyártási folyamatokon mennek keresztül, hogy felkészítsék őket a fonallá fonásra. A bambuszt és a bükkfát például kémiai vagy mechanikai úton kezelik, hogy a szálakat lebontsák és előkészítsék a fonásra. A superwash fonalakat kondicionálószerekkel, enzimekkel vagy vegyi anyagokkal is kezelik, hogy segítsék a szálak széleinek kisimulását.

Természetes fonalkötegek

Néhány más természetes szál szigorú vizsgálatokon megy keresztül, hogy biztosítsa környezetbarát voltukat. Az Öko-Tex fonalakat káros vegyi anyagok nélkül állítják elő, és tanúsítják, hogy kíméletesebbek az emberi szervezetre és a környezetre.

Egyes gyapjúfonalakat a Responsible Wool Standard (RWS) szerint gyártanak, amely egy olyan kezdeményezés, amely biztosítja az állatok jólétét, a földek egészségét, és olyan szabványokkal rendelkezik, amelyeket a gazdaságtól a kiskereskedőig betartanak. Egyes természetes szálakból további színezékek vagy színezőanyagok nélkül készítenek fonalat, megőrizve a szál eredeti színét.

Bár úgy tűnhet, hogy a természetes szálak drágábbak, számos olyan tulajdonságuk és előnyük van, amelyek miatt megéri a befektetést. Az olyan állati szálak, mint a gyapjú és az alpaka gyakran egy életen át tartanak, míg a növényi szálak légáteresztőek és kényelmesek a meleg időjárási viselethez. Ráadásul a természetes szálak megújuló erőforrásokból származnak, amelyek évről évre nőnek.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)