Hogyan válasszuk ki a lakásunk színeit?

Ha szeretnéd feldobni a lakásodat, akkor az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venned, az a színpaletta. A színek ugyanis nagyban befolyásolják a tér hangulatát, a stílusát és a komfortérzetét is.

De hogyan válassz olyan színeket, amik jól illenek egymáshoz és a lakásodhoz? És hogyan harmonizáld őket úgy, hogy ne legyen unalmas vagy túl zsúfolt a végeredmény?

Cikkünk további részében, adunk néhány tippet, amelyek segítségével egyszerűen kiválaszthatod és összehangolhatod a lakásod színeit.

Használj színsémákat

A színsémák olyan színkombinációk, amik jól működnek együtt, ezért segítenek, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott legyen a lakásod. Használhatsz analóg színsémát, ami azt jelenti, hogy olyan színeket választasz, amik egymás mellett vannak a színkörön.

Ilyen például a kék-zöld-sárga vagy a piros-narancs-sárga kombináció. Vagy használhatsz komplementer színsémát, ami azt jelenti, hogy olyan színeket választasz, amik egymással szemben vannak a színkörön. Ilyen például a kék-narancs vagy a piros-zöld kombináció.

Válassz semleges alapszíneket

A semleges alapszínek olyan színek, amik nem túl élénkek vagy sötétek, és jól illenek bármilyen más színhez. Ilyen például a fehér, a fekete, a szürke, a bézs vagy a barna. A semleges alapszíneket használhatod a falakon, a padlón vagy a nagyobb bútorokon.

Ezekkel az alapszínekkel könnyen teremthetsz egy nyugodt és tiszta alapot, amit aztán kiegészíthetsz az élénkebb vagy sötétebb kiegészítő színekkel.

Alkalmazz kiegészítő színeket is

A kiegészítő színek olyan színek, amikkel feldobhatod az alapszíneket. Használhatod őket a kisebb bútorokon, textileken vagy dísztárgyakon is. Jó példa kiegészítő színek használatára egy élénkpiros párnahuzat egy fehér kanapén, egy sötétkék váza egy bézs asztalon vagy egy zöld növény egy fekete polcon.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adunk a lakásod színárnyalatainak kiválasztásához. Ha tetszett ez a cikk, akkor oszd meg másokkal is!

Kép forrása: Pexels.com