Hogyan tervezd meg a fürdőszobai világítást?

Amikor a fürdőszoba világításának a megoldása kerül szóba, mindenkinek az jut az eszébe, hogy ez az a hely, ahol bizony nem tanácsos hibázni. Ez több szempontból is lényeges – egyrészt az érintésvédelem miatt, másrészt az ott végzett tevékenységek okán.

Fürdőszobai világítás – itt is kulcsfontosságú a tervezés

A fürdőszoba-világítás megtervezése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy olyan biztonságos körülményeket teremthess, ahol nem kell semmitől sem tartanod. Az Alkonylámpa webáruházban ehhez mindent megtalálsz a mennyezeti lámpák széles választékától kezdve a fali karokon át a LED tükörmegvilágítókig, LED szalagokig egyaránt.

Hogy ezek közül melyik alternatíva lenne a legoptimálisabb? Nos, ez számos tényező függvénye. Egy azonban biztos: a fürdőszoba az a terület, ahol a balesetveszély miatt hatványozottabban oda kell figyelni, mint bárhol máshol a lakásodban.

Veszélyek a fürdőszobában

A fürdőszobában számos veszély leselkedhet rád, amit kellő odafigyeléssel el tudsz hárítani. Az első és talán a legfontosabb dolog, amire figyelned kell, az az, hogy nedves közegben kizárólag csak a megfelelő érintésvédelmi osztályba tartozó világítóeszközöket használd.

A második az, hogy meg kell teremtened a terület legoptimálisabb fényviszonyait, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen véget ér egy körömvágás vagy egy borotválkozás. A harmadik aggodalomra okot adó kockázat a csúszásveszély, amely balesetek tucatját okozza, ha nem veszed időben észre a rizikós területeket a rossz látási viszonyok miatt.

Milyen világítási ötleteket vethetsz be a fürdőszobában?

A fürdőszoba világítási rendszerének a megtervezése során ma már célszerű elfelejtened az energiát pazarló, rövid élettartammal rendelkező hagyományos izzókat és világítási rendszereket. Napjainkban a LED technológia használata az, ami rohamos gyorsasággal terjed, amit számtalan előnyének köszönhet. Takarékos az energiafelhasználása, rendkívül hosszú az élettartama, környezetkímélő, nincsenek benne mérgező anyagok. Ezen pozitív jellemzők minden helyiségben érvényesülnek.

A LED fényforrásoknak ott a helye a nappaliban, a hálószobában, az előszobában vagy a konyhában, de jól alkalmazható a fürdőszobában is. Például ha veszel egy tükörmegvilágító LED lámpát, akkor garantált, hogy a tükör előtt végzett tevékenységeid biztonságosan kivitelezhetőek.

A LED megoldást jelenthet a fürdőszobai vizes, nedves környezetben is

A fürdőszobában az általános alapvilágításra általában mennyezeti lámpákat, illetve falikarokat alkalmaznak. Ezek természetesen a balesetek elkerülése érdekében el vannak látva a megfelelő IP védelemmel.

Ezekre érdemes még figyelni a fürdőszobában:

  • Cseréld le a régi hagyományos fémszálas izzókat LED-esre.
  • Magas színhőmérsékletű LED izzót válassz, hogy a fürdőszobád kellően világos legyen.
  • Teremts kellemes hangulatot LED szalagok használatával – szerencsére ezeknek is számos típusa és előnye van.

Tervezd meg te is pontosan a fürdőszobai világítást!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)