Hogyan spóroljunk időt és pénzt a lakásfelújítás során?

A lakásfelújítás idő és energiaigényes folyamat, amely a családi költségvetést is megterheli. Gyakran előfordul, hogy a tervezettnél hosszabbra nyúlik a munka és a költségek is elszaladnak. Nem muszáj azonban ennek így lennie!

Ha éppen lakásfelújítás előtt állsz, ne keseredj el, mert van néhány tippünk, amivel időt és pénzt spórolhatsz. Lássuk, melyek ezek!

Tervezz meg mindent előre

A legfontosabb lépés a lakásfelújítás előtt az, hogy pontosan tudd, mit szeretnél megvalósítani, milyen anyagokra lesz szükséged, milyen szakemberek segítségét szeretnéd igénybe venni, és természetesen, hogy mennyibe fog kerülni az egész.

Ha nincs konkrét elképzelésed, akkor könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy felesleges dolgokra költesz, vagy utólag változtatsz a terveken, ami plusz költségeket és időveszteséget jelent. Készíts egy részletes költségvetést és ütemtervet a felújításhoz, és próbáld meg tartani magad hozzá.

Válassz minőségi anyagokat

Csábító az olcsóbb anyagokat választani a felújításhoz, de ez hosszú távon soha sem kifizetődő. Az olcsó anyagok hamarabb elhasználódnak, meghibásodnak vagy elavulnak, így később újra cserére vagy javításra szorulnak, ez pedig plusz kiadást és elfecsérelt időt jelent.

Inkább válassz drágább, de jó minőségű anyagokat, amik tartósak, strapabírók és időtállók. Így nem csak jobban fog kinézni a lakásod, de hosszabb ideig is élvezheted teljes pompájában.

Légy kreatív és hasznosíts újra

A lakásfelújítás nem jelenti azt, hogy mindent ki kell dobni és újat kell helyette venni. Sokszor elég egy kis kreativitással felfrissíteni a régi bútorokat vagy tárgyakat.

A bútorfestés segítségével megújíthatod a bútorokat, kis ügyességgel új huzatot varrhatsz a kanapéra vagy a párnákra, újrahasznosított anyagokból pedig különleges dekorációkat készíthetsz. Így nem csak pénzt takaríthatsz meg, de egyedi hangulatot is teremthetsz a lakásodban.

Bízz meg megbízható szakembereket

Ha nem vagy jártas a lakásfelújításban, vagy olyan munkákat szeretnél elvégeztetni, amikhez szakértelem és engedély szükséges, akkor képzett szakembereket érdemes megbízni a feladattal. Talán mondanunk sem kell, hogy ne csak a munkadíj, vagy az alapján válassz, hogy az adott vállalkozó éppen ráér.

Szinte mindenkinek van egy horror sztorija eltűnő szakikról, trehányul elvégzett munkákról, ne te legyél a következő. Csak alapos utánajárás után kötelezd el magad egy-egy szakember mellett, kérj ajánlásokat, referenciákat, árajánlatokat és szerződést is.

Olvasd el a vállalkozó Google értékeléseit, ha megtalálható olyan oldalakon, mint például a JóSzaki, fusd át az ottani véleményeket is. Így elkerülheted a csalódásokat, a minőségi problémákat és a jogi vitákat. Egy jó szakember időben és jól végzi el a munkát, nem kell utána javítgatni vagy újrakezdeni, ami megkímél az idegeskedéstől és a felesleges kiadásoktól.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adunk a lakásfelújítás stresszmentes és költséghatékony lebonyolításához. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com