Hogyan segíthet a gerincjóga a hátfájás enyhítésében?

Hátfájás: szinte mindenki ismeri. A hosszú órákig tartó ülőmunka, a rossz testtartás, stressz vagy fizikai aktivitás hiánya mind hozzájárulnak a hátfájás kialakulásához.

Azonban van egy jó hírünk, mert a gerincjóga egy olyan hosszú ideje fennálló hatékony és természetes módszer, ami nem csak rövidtávon enyhíti a kialakult fájdalmat, de hosszútávú jóllétet és aktív életet biztosíthat.

Mutatjuk, hogy mik a gerincjóga jótékony hatásai.

Testtartás javítása

Sokszor tisztában vagyunk azzal, hogy testtartásunk nem a legmegfelelőbb. De akkor milyen pontosan a helyes testtartás? Sokszor csak azt halljuk, hogy húzzuk ki magunkat, de ez a mondat nem elég. A helyes testtartásnak számos más eleme is van, ami nem csak a gerincet, hanem az egész testet érinti.

gerincjógán megtanulhatjuk, hogy milyen mozdulatokra és testrészekre kell figyelnünk, hogy tetőtől talpig egységben legyünk.

Izomzat erősítése

A gerincjóga alapvetően a mély tartóizmok, hasizmok, farizom és gerincmelletti hátizmok erősítését szolgálja. Ez azért kulcsfontosságú, mert a rossz testtartás és az ebből következő fájdalom, gyakran a tartóizmok nem megfelelő erejéből adódik.

Meglepően, még azoknak is lehetnek gyengék a mély tartóizmaik, akik aktívan élnek és sportolnak. Így meglepő izomcsoportokban érezhetsz izomlázat egy-egy óra után.

Rugalmasság és mobilitás növelése

Az izomerő elégtelensége után, a gerinc, csípő- és vállízületek mobilitásának beszűkültsége a másik vezető oka a fájdalomnak. A gerincjóga pedig olyan nyújtógyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítenek ellazítani a feszülő izmokat és ízületi szalagokat.

Ha pedig egy ízület rugalmas, és a megfelelő mozgáspályán és irányokban mozog, azt meg fogja hálálni a tested.

Vérkeringés fokozása

A mozgás és az izommunka serkenti a környező régiók tápanyag és oxigénellátását. A vérkeringés fokozása pedig serkenti a szervezet természetes védekezőképességét, csökkenti a gyulladást és fokozza a regeneráló folyamatokat.

A mozgás pedig endorfin hormont szabadít fel, ami enyhíti a fájdalmat és jobb közérzetet biztosít. Valamint gyorsabban elszállítja az izommunka során keletkezett tejsavat és egyéb bomlástermékeket.

Stresszcsökkentés

A stresszcsökkentés a testi és lelki egészségünkre is pozitívan hat. Ezáltal pedig az életvitelünkre is. Lehet, hogy veled is előfordult már, hogyha nagyon stresszes időszakot éltél meg, „beállt” a hátad vagy a derekad. Ez azért van, mert az érzelmi feszültségek gyakran járnak együtt testi diszkomfort érzettel is.

A gerincjóga pedig relaxációs és légzőgyakorlatokat tartalmaz, amik nyugtatják az idegrendszert és így izmaid is könnyebben ellazulnak.

A gerincjóga egy rendkívül hatékony módszer a hátfájás elleni küzdelemben. Fontos azonban a következetesség és a kitartó munka, mert az izomerősítéshez, és az ízületi mozgástartomány fokozásához rendszeresség szükséges.

Vannak azonban olyan állapotok, amikor a gerincjóga ellenjavalt, ezért érdemes erős vagy hosszútávú fájdalom esetén konzultálni orvossal vagy gyógytornásszal, mielőtt belekezdenénk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)