Hogyan őrizd meg kutyusod egészségét?

Habár a gazdik legnagyobb fájdalmára a kutyák kevesebb ideig élnek, mint az emberek, viszont a számunkra rövidnek tűnő életükből is ki lehet hozni a maximumot, ha az állatnak gondos gazdája van.

Az egészségmegőrzés alábbi három alappillére például nagyon sokat számít abban a tekintetben, hogy kedvenced mikor távozik majd az örök vadászmezőkre.

Kiegyensúlyozott étrend

Az étkezés az ember egészségében is kulcsfontosságú szerepet játszik, miért lenne hát ez másképp a kutyák esetében? Az egyik legfontosabb dolgod tehát, hogy megfelelő étrendet biztosíts az ebnek, például a Kutyakajas.hu Webáruház Brit Care tápjainak segítségével.

Ez a szuperprémium termékcsalád olyan tápokat tartalmaz, melyek természetes, hipoallergén, könnyen emészthető összetevőkből készültek. Mindezek által ízletes, tápanyagokban gazdag, egészséges étrendet nyújtanak kutyád számára, így megelőzhetőek az olyan problémák, mint a szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák, érelmeszesedés, ésatöbbi.

Ezek az egészségügyi kórképek ugyanis nemcsak az emberek, hanem a házi kedvencek körében is egyre gyakoribbak, köszönhetően annak, hogy társállataink életmódja egyre jobban idomul a miénkhez.

A megfelelő étkezéssel viszont rengeteg olyan problémának elejét lehet venni, melyek akár drasztikusan is lerövidíthetik az állat életét. Ráadásul a kiegyensúlyozott étrend összeállítása nem is nehéz, hiszen csak egy teljes értékű kutyaeledelre van szükség hozzá, a házikoszt kifejezetten ellenjavalt.

Kellő mennyiségű mozgás

Míg régebben a kutyák feladata a ház őrzése, a nyáj terelése vagy a vadászat volt, addig ma már a legtöbb ebet családtagként tartják, és odabent a kényelmes lakásban tengetik a mindennapjaikat.

Ez alapvetően nem baj, viszont azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy így kedvenceink sokkal-sokkal kevesebbet mozognak, mint elődeik. Ennek pedig nagyon könnyen elhízás lehet a vége.

A megoldás persze nem az, hogy mostantól ne tartsd benn a kutyád, hanem gondoskodj arról, hogy fizikailag aktívvá tedd a mindennapjait. A séta legyen egy megszokott napi program, még akkor is, ha kertes házban éltek. Ezenkívül fordíts időt a játékra is. A frizbi vagy a labda kergetése, a kötélhúzás, az apportírozás mind remek mozgásformák, amikkel fejlesztheted és karbantarthatod kedvenced állóképességét.

Ezzel elkerülheted az elhízást, és a kutya nem fog annyira kimerülni egy-egy hosszabb kirándulás során sem, hiszen hozzá lesz szokva a rendszeres mozgáshoz. Az elégetett kalóriákat pedig pótold jó minőségű kutyaeledellel.

Orvosi kontroll

Még a teljesen egészséges ebeket is erősen ajánlott évente egyszer elvinni az állatorvoshoz állapotfelmérés céljából. Ha így teszel, még időben kiderülhet, ha kedvencednek valamilyen kezdődő betegsége van, ami korai stádiumban még jó eséllyel gyógyítható.

Illetve megkaphatja a kötelező oltásokat, sor kerülhet a fogkő leszedésére, a bűzmirigy kinyomására, és az egyéb szükséges kezelésekre is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)