Hogyan készíthetsz varázslatosan szép kertet rétegragasztott gerenda felhasználásával?

A természetes anyagok, különösen a fa, mindig is kivételes megoldásokat kínáltak az építészetben. A természeti erőforrások csökkenése az építőanyagok fejlődését eredményezte, s ma már egyre inkább az innovatív építőanyagok kerülnek előtérbe, hiszen költséghatékonyabb megoldást jelentenek.

A rétegragasztott gerenda széleskörű felhasználása

A Káplár fatelepen kapható ragasztott gerendák kiemelkedően erős és strapabíró anyagok. Ezekre a több rétegből álló faelemekre – a gyártási technológia eredményeként – kiemelkedő tartósság és stabilitás jellemző. Így tökéletesen alkalmazhatod őket, ha a kertben tárolásra vagy pihenésre szolgáló épület szeretnél létrehozni. Fedett teraszok, szaunák, pavilonok, kerti játékok, kültéri bútorok és egyedi projektek építéséhez is alkalmasak.

Hogyan készíts hidat a kerti tavadhoz ragasztott gerendából?

Egy kerti tóval egyedi és különleges látványvilágot alakíthatsz ki a kertedben. Az esztétikumon túl azonban számos kedvező hatása van, hiszen a víz nyugtató hatása pihentet, a vízi növények szépsége és a tóhoz kapcsolódó állatvilág élettel telíti meg a kertet.

Hogy még szebb látványt nyújtson, a tó fölött átívelő híddal is kiegészítheted. Elkészítéséhez használhatsz BSH rétegragasztott gerendát, hiszen ez az anyag tartós, ugyanakkor a fa természetes szépségével is rendelkezik.

A tervezés első lépései

Első lépésként határozd meg a híd helyét a kerti tó felett. Érdemes olyan területet választanod, ahol nincsenek akadályok. Általában a tó keskenyebb részéhez célszerű tenni a hidat, bár a rétegragasztott gerendákkal nagyobb fesztávokat is át tudsz hidalni. Pontosan mérd le a távolságot, határozd meg a leendő híd hosszát és szélességét. Fontos, hogy passzoljon a tó méreteihez, hogy az építményed majd illeszkedjen a környezetébe.

Szerezd be az anyagokat és alapozz!

Miután a tervek készen vannak, szerezd be a megfelelő méretű gerendákat és deszkákat. Az anyagokat érdemes beépítés előtt lefestened, mert később már elég nehézkes lenne. Készíts elő olyan alapot mindkét tóparton, amelyre a gerendák támaszkodni fognak. Ez lehet beton vagy kőfal, a lényeg a stabilitás. Ha a híd hossza megköveteli az alátámasztást, akkor a betonelemek alá gumilapot is tegyél, hogy a tófólia nehogy megsérüljön.

Helyezd el a rétegragasztott gerendákat!

Ezt követően helyezd el a gerendákat az alapokon úgy, hogy átíveljék a tavat, és egymással párhuzamosak legyenek. Csavarokkal szorosan rögzítsd őket az alaphoz, majd szereld fel a deszkákat a híd szélességének megfelelően. Ha szükséges, építs lépcsőket a híd két végére, illetve a biztonság érdekében elláthatod korlátokkal is.

Az elkészült hidat díszítheted virágokkal, kerti lámpákkal vagy egyéb dekorációval, amellyel még szebbé és hangulatosabbá teheted a környezetet.

A kiváló minőségű rétegragasztott gerendák felhasználásával kreatív kerti projekteket hozhatsz létre, amelyek hosszú éveken át örömödre fognak szolgálni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)