Hogyan kell kezelni a cukorbeteg kutyát?

A cukorbetegség nem csupán az emberek számára jelent egészségügyi problémát, hanem bizony kiskedvenceinknél is megjelenhet. A betegség felismerése kulcsfontosságú, hiszen kezelés nélkül a kutya állapota gyorsan romlásnak indulhat, megfelelő kezelés mellett azonban teljesen tünetmentessé tehető.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet felismerni a cukorbetegséget és milyen kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Mi a szerepe a cukornak az életünkben?

A megfelelő vércukorszint biztosítása létkérdés, ha pedig felborult az egyensúly, akkor érdemes étrendváltoztatást is beiktatni. A BioZoo.hu erre a problémára működő modellként ajánlja a barf kutyáknak szánt étrendjét, melynek során a nyersetetés kerül fókuszba.

A cukor nagyon fontos tápanyag a kutya szervezetének, azonban ahhoz, hogy a vérből a sejtekbe tudjon jutni, inzulintermelésre van szükség. A hasnyálmirigy biztosítja azt, hogy ha megnövekedik a vércukorszint, akkor az inzulinhormon szintjének emelésével azok bejussanak a szervezet sejtjeibe.

Ha az inzulintermelés nem megfelelő, akkor a cukor a vérben marad, ott felhalmozódik, miközben a sejtek “éheznek”. Ez az állapot már rövid távon is megterhelő a kutya számára, hosszú távon pedig akár visszafordíthatatlan károsodások is érhetik, ezért nagyon fontos, hogy időben ismerjük fel a cukorbetegséget.

Mikor érdemes gyanakodni arra, hogy cukorbeteg a kutya?

A kutyák született és szerzett cukorbetegsége is általában 7-9 éves korukban jelentkezik. A legelső tünet, ami feltűnik a gazdinak, a túlzott vízfogyasztás. Az állandó ivással a kutya a vizeletmennyiségét növeli meg, hiszen a vérben felhalmozódott cukrot a vizelettel tudja kiüríteni. A gyakori vizelés is egy jel arra, hogy valami nincs rendben, valamint az állandó éhségérzet és a normál táplálás melletti fogyás is intő jelek lehetnek a gazdi számára.

Mi lesz, ha nem kezelik megfelelően a cukorbeteg kutyát?

Az elhanyagolt cukorbetegség következtében veseelégtelenség, látásproblémák, bakteriális és gombás fertőzések, valamint máj- és húgyhólyag problémák jelentkeznek, amelyek nagyban megnehezítik az állat hétköznapjait.

A cukorbetegség kezelési lehetőségei

Ha a kutyát ezzel a betegséggel diagnosztizálták, akkor élete végéig tartó rendszeres kezelésre lesz szüksége, mivel a cukorbetegség nem gyógyítható. Az I. típusú, vagyis a veleszületett cukorbetegség esetében elengedhetetlen az inzulinterápia, mellyel segítjük a megfelelő vércukorszint kialakítását és a cukor sejtekbe jutását.

A gyógyszer mellett az ideális mozgásmennyiségről, az étrendről és a táplálékkiegészítőkről is gondoskodnunk kell. Kerüljük a szénhidrátdús és a zsíros ételeket, és adjunk többször, kis adagot. A táplálékkiegészítők erősítik az immunrendszert és a glükóz anyagcseréjét.

Nem kell elkeseredni, ha kutyánkról kiderül, hogy cukorbeteg, hiszen a fenti módszerek segítségével a szükséges szinten tudjuk tartani a vércukorszintet. Ha betartjuk a fenti szabályokat, akkor kedvencünk hosszú életnek örvendhet.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)