Hogyan hozzuk ki a legtöbbet kis nappalinkból?

A lakberendezés bizony nem egyszerű feladat, különösen igaz ez kis méretű lakás esetében. Azonban kis nappalinkat is könnyedén berendezhetjük olyan módon, hogy az a ténylegesnél jóval nagyobbnak tűnjön. Ehhez néhány szabályt, valamint apró trükköt kell megjegyezned és alkalmaznod. Nézzük tehát, hogy hogyan hozzuk ki a legtöbbet kis nappalinkból!

Bútorok kiválasztása és elhelyezése

Elsődlegesen a bútorok kiválasztásával és elhelyezésével tudjuk a teret optimálisan kihasználni. Amikor a nappalinkról beszélünk, természetesen a kanapé a központi bútordarab. Érdemes tehát a megfelelő kanapé kiválasztásával kezdeni a bútorok beszerzését.

Egyértelműen kisebb darabot kell majd választanunk, azonban apró trükkökkel még tovább javíthatunk a helyzeten. A lekerekített sarkokkal, valamint a láthatatlan lábakkal mind-mind optikailag nagyítjuk a teret.

A kanapé nagyszerű kezdés, azonban legalább egy fotel, puff, vagy egy dohányzóasztal beszerzése is szükséges lesz majd. Amennyiben elsőre nem tudod a tökéletes elhelyezést kitalálni, nyugodtan játssz a különböző elrendezésekkel.

Ha a lakásodban a laminált vagy vinyl padló magas minőségű, akkor nyugodtan mozgathatod a bútorokat anélkül, hogy aggódnál a karcolások miatt.

kis nappali

Kép forrása: Unsplash.com

Természetes és mesterséges fény

A természetes fény kihasználásával könnyen érzékelhetjük nagyobbnak a teret. Ez igazán egyszerű, ha egy nagyobb ablak is található a nappalidban. Ebben az esetben ne takard el nagyméretű és sötét függönyökkel, hanem hagyd szabadon. A fényes és világos teret egy-két üvegfelülettel, valamint tükrökkel való játékkal még tovább erősítheted.

Természetesen a mesterséges fény is segítségünkre lehet. A kis helyre való tekintettel nagyszerű ötlet lehet a mennyezeten vagy falon elhelyezett lámpák használata az állólámpák helyett. Ezzel ugyanis nem használsz fel értékes teret nappalidból, azonban így is megfelelően világos és ezáltal tágas lesz majd.

Megfelelő színek kiválasztása

A fény mellett egy ideális színpaletta kiválasztása is csodákra képes. Ahogyan a fény, úgy a világos színek is segítenek a cél elérésében. Hiszen a világos színek sokkal szellősebbé teszik majd a teret. Mindezeken felül jó ötlet lehet két-három alapszínt használni a teljes nappali esetében.

A fehér-bézs-barna kombináció igazán népszerű a minimalista stílust kedvelők körében. Egy nagyszerűen kiválasztott barna  laminált padló bézs és fehér bútorokkal igazán tökéletes összhatást eredményez majd.

Alternatívaként, a halványkék-fehér-szürke kombináció is nagyszerű lehet, mellyel valamivel hidegebb hatást érünk majd el. Szerencsére a padlók esetében a szürke szín is igazán népszerű, tehát ez a kombináció sem okoz majd problémát.

kis nappali

Kép forrása: Unsplash.com

Rend és tisztaság

Viccesen hangozhat, azonban a rendezett szoba szintén nagyon sokat segít a kis nappali ellensúlyozásában. Amennyiben minden tökéletesen a helyén van, az bizony már önmagában is tágasabbá teszi a teret. Valamint a minimalista stílus irányába való elmozdulás is megfontolandó.

Ennek oka, hogy a zsúfolt nappali egyből kisebbé teszi a szobát – legalábbis az optikai csalás hatására. Amennyiben tehát megszabadulsz felesleges holmijaidtól, sokat javíthatsz a helyzeten. A megmaradt apróságok és mindennap használt tárgyak pedig igényesen elhelyezhetők egy falra rögzített lebegő polcon.

A fenti tippek figyelembevételével könnyedén érhetsz el egy tágas és szellős összhatást nappalidban, akkor is, ha a rendelkezésre álló tér nem kimondottan nagy.

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)