Hogyan érhetünk el jobb hangzást az autóhifi esetében?

Egyáltalán nem ritka, hogy valaki ősszel vagy télen dönt úgy, hogy itt az ideje új hifirendszert építeni az autóba, esetleg felturbózni a régit. Ha már úgyis elgurulunk az autószerelőhöz az őszi/téli felkészítés miatt, akár az új hifit is beszereltethetjük.

Az autóhifik esetében a jó hangázás lényeges kérdés, és ilyenkor gyakran felmerül, hogyan lehetne ezt elérni? Legtöbben erre rá is vágják, hogy természetesen autóhifi kondenzátorral! De valóban így van?

kondenzátor kérdése még mindig vitatott kérdés. Sokan állítják, hogy csodát művel az autóhifi hangzásával, mások szerint viszont felesleges pénzkidobás és inkább az akkumulátorra esküsznek. Számos tény és tévhit is felmerült az elmúlt években ezzel kapcsolatban, lássuk, mit tehetünk a jobb hangzásért, és hogy a kondenzátor tényleg annyira jó megoldás-e, mint azt sokan állítják.

Kondenzátor vagy akkumulátor?

Az autóhifi estében örök dilemmának számít, hogy kondenzátor vagy akkumulátor legyen-e? Érdemes tisztában lenni, hogy melyik mit csinál, illetve, hogy hogyan is működik.

Az akkumulátor sajnos nem olyan, mint otthon a fali konnektor, lényegesen lassabban veszi fel a feszültséget, ez pedig kihat a hangzásra is, ami gyengébb és torzabb lehet. Persze erre sokan rávágják, hogy csak egy erősebb akkumulátorra van szükség, és kész, pedig ez nem minden esetben van így. De ne szaladjunk ennyire előre.

A kondenzátor egy megfelelően megépített autóhifibe dinamikusabbá teheti a hangzást. Úgy érdemes elképzelni, mint egy puffert, amely nyugalmi állapotban feltöltődik, amikor pedig bekapcsoljuk az erősítőt, akkor leadja a felgyülemlett áramot, tehát lényegesen gyorsabban képes leadni, mint egy akkumulátor.

Ami nagy hátránya, hogy bizonyos esetekben feleslegesen fogyasztja az áramot, ez pedig inkább rontja a hangzást, mint javítja – írja a Fékmester.

Tények és tévhitek az autóhifi kondenzátorral kapcsolatban

Ahhoz, hogy jól választhassunk, érdemes megvizsgálni a leggyakoribb tévhiteket, és persze, a hozzájuk tartozó tényeket is.

Tévhit: Minden autóhifihez kell kondenzátor!

Tény: mivel a kondenzátor nem helyettesít a jó akkumulátort, ezért egy megfelelő akkumulátorra mindenképp szükség lesz. A kondenzátor mondhatni csak tuning, és bár valóban befolyással lesz a hangminőségre, egy jól megépített hifirendszerben nem biztos, hogy szükség lesz rá. Ha olcsó erősítőnk van, akkor teljesen felesleges is.

Tévhit: A kondenzátorral kíméljük az akkumulátort!

Tény: ez egyáltalán nem igaz, sőt. Ha sokáig nem használjuk, akkor le is merítheti az aksit, ha pedig ez gyakran megtörténik, az káros lehet az akkumulátorra nézve.

Tévhit: A kondenzátor helyettesi az akkumulátort, tehát ha van, akkor aksi nem is kell!

Tény: ez sem igaz, hiszen, ahogyan ezt már fenti is említettük, a kondenzátor csak tuning, jó akkumulátorra mindenképp szükség lesz.

Ahhoz, hogy kiváló hangzást érjünk el, mindenképp fontos, hogy megfelelően kiépített hifirendszer kerüljön az autóba. A jó aksi elengedhetetlen, viszont a drágább rendszerek esetében mindenképp jó megoldás lehet a kondenzátor, ha valóban jobb, dinamikusabb hangzást szeretnénk elérni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)