Házi barkácsolású kerti játékok

A gyerekek egészséges testi-lelki fejlődéséhez hozzátartozik a szabadban töltött idő. Ha nincs lehetőség mindig játszótérre menni, otthon is érdemes néhány játékot elhelyezni a kertben. Mit lehet könnyedén barkácsolni? Adunk néhány ötletet a lelkes apukáknak és anyukáknak.

Mezítlábas ösvény házilag

Egyre inkább divatba jönnek a mezítlábas ösvények. A kicsik számára ezek nemcsak izgalmasak, de fejlesztő hatással vannak az idegrendszerükre is. Sőt, sokszor a felnőttek is szívesen kipróbálják őket. Csak a képzeletünk szab határt annak, milyen anyagokon mennek majd végig a kicsik. Néhány példa:

  • kisebb-nagyobb kavicsok
  • kavicsok vizes mederben
  • faforgács
  • tobozok
  • pázsit
  • faszeletek
  • moha
  • homok
  • széna

Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánk, s variáljuk a felületeket!

Hintaállvány

A hinta fejleszti az idegrendszert és az egyensúlyérzéket. Pihenés és játék is egyben. Az állványhoz megfelelő fém- vagy faanyagra van szükség, amelyből háromszög alakú lábakat készítünk. Erre kerül a tartórúd és a kis kampók. Magát a hintát is elkészíthetjük mi magunk, de többféle modellt találunk a boltokban.

Homokozó tetővel

Fából a legegyszerűbb ezt elkészíteni. Elég lehet akár 2 deszkának megfelelő magasság az oldalának, hiszen nem kerül bele magasan a homok. A tető is készülhet deszkákból, hiszen nem a vízhatlanság a cél. A legfontosabb, hogy a különféle állatok ne piszkítsanak a homokba.

Libikóka

Egy régi autógumiból és erős deszkából készülhet kakashinta is. Jó ötlet kezelni a deszka felületét, hogy ne okozzon szálkát. A kapaszkodót semmiképp se hagyjuk ki!

Torony mászókával

A tettre kész szülők könnyedén építenek kisebb vagy nagyobb tornyot. Négy oldala más-más funkciót tölthet be. Az egyiken lehet kötélből mászófal, a másikon klasszikus létrafokok, míg a harmadikon például csúszda, és így tovább. A biztonságos rögzítéshez kapóra jöhet a faszerkezet csavarok webáruháza, ahol megbízható kötőelemeket szerezhetünk be.

Kötélpálya

Nem kell különösebb kreativitás egy kerti kötélpálya megalkotásához. A fákra vagy más kerti elemekre tekerjük rá a köteleket különböző alakzatokban. Az a lényeg, hogy a gyerekek minél gyorsabban átverekedjék magukat rajta. Izgalmas lehet, különösen több gyerekkel, akik versenyezhetnek.

Összefoglalva

Ha van egy kis időnk és alkotókedvünk, szuper kerti játékokat készíthetünk házilag a gyerekeknek. A kezdők próbálkozzanak mezítlábas ösvénnyel vagy kötélpályával, míg a gyakorlottabbak akár tornyot is építhetnek. A család legapróbb tagjai biztosan örülnek majd.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)