Hasznos tippek önfejlesztéshez

Az önfejlesztés egy nagyon hasznos folyamat, amelynek során fejleszted az életed egy, vagy több területét és jobban megismerheted magad.

Önfejlesztésnek vehetjük a a rendszeres sportolást, a naplóírást, vagy épp egy-egy új ismeret megszerzését. Alapvetően egy hosszútávú folyamatról beszélünk amelynek során szokást teremtünk egy-egy pozitív, hasznos tevékenységből.

Ebben a bejegyzésben önfejlesztési módszereket ismerhetsz meg a teljesség igény nélkül. A többségük akár azonnal elkezdhető, bármiféle előfeltétel nélkül. Azonban mielőtt belekezdünk nézzük, hogyan tudsz szokásokat kialakítani, hiszen csak így fog bármit is érni a lista böngészése.

Hogyan alakítsunk ki önfejlesztési szokásokat?

Az első lépés, hogy kitaláljuk hova is akarunk elérni. Tehát első körben egy célt kell kijelölnünk. Lehetnek olyan kisebb célok, mint egy könyv elolvasása, de rendszeresítheted a sportolást, a meditáció, vagy a pénzügyi ismeretek megszerzését.

Érdemes a célokat időben is rögzíteni. Fontos, hogy a teendőket rendszeresítsük és rendszeres időpontokban végezzük. Csak így tudjuk biztosítani, hogy egy-egy célt elérhetünk.

A tervezést gyakorlati megvalósítás követi. Tehát nincs más hátra, mint belekezdeni. Ülj le egy füzettel és tollal, ha rendszeresen naplót szeretnél írni. Keress egy sportegyesületet, ha sportolni szeretnél. Keress egy meditációs Youtube csatornát, ha rendszeresen meditálnál.

Utolsó lépésként pedig kövesd a megvalósulást. Vezesd egy naptárban, vagy egyéb módon, hogy milyen gyakran végzed az egyes tevékenységeket.

Most, hogy ismerjük a megvalósítás lépéseit, nézzünk néhány önfejlesztési módszert is.

Önismereti tesztek

Ha önismeretre vágyunk talán az egyik leghasznosabb amit tehetünk, hogy kitöltünk néhány olyan személyiségtesztet, aminek egyébként van tudományos alátámasztottsága.

Két ilyen ismertebb teszt van a köztudatban a DISC és az MBTI tesztek. Mindkettő hasonlóképp működik. Egy-egy tesztet kell kitöltened és a rád legjellemzőbb válaszokat kell megadnod. A teszt végén pedig értékelés és tanácsokat kaphatsz a személyiségtípusoddal kapcsolatban.

Önfejlesztő könyvek 

Az egyik leggyorsabb módja az önfejlesztésnek, ha koncentrált tudást veszel magadhoz. Egy-egy tematikus könyv nagyot lendíthet az önfejlesztési folyamatodon.

Itt főképp olyan könyvekre kell gondolni, amelyek direkt azzal a céllal készültek, hogy elsajátíthasson belőlük valamit az olvasó.

Fontos a jegyzetelést is megemlíteni itt, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy kiragadjuk a könyvek lényegét és memorizáljuk azt.

Önismereti blogok, csatornák, podcastok

önfejlesztés

Kép forrása: Envato Elements

Nagyon sok módja van annak, hogy ingyen fejlesszük magunkat. Internetkapcsolattal és egy internetképes eszközzel azonnal hatalmas méretű tudáshoz férhetünk hozzá.

Számtalan Youtube csatorna, podcast és blog érhető el az interneten amelyek egy-egy témába vágó kérdéskört boncolgatnak.

Kurzusok és tanfolyamok

Általában szükséges némi anyagi ráfordítás, de cserébe gyorsabban haladhatunk akkor, ha megvásárlunk egy, vagy több kurzust. A Coursera és a Udemy weboldalán nagyon sok tematikus kurzust találhatunk, ahol akár feladatok segítségével sajátíthatjuk el az önfejlesztés fortélyait.

Közösségek

Eddig csak arról írtam, hogy te magad hogyan tehetsz a személyes fejlődésedért, de nem szükséges magadban végigjárni ezt az utat. Rengeteg közösség található az interneten, melyekhez szabadon csatlakozhatsz.

A Facebook csoportok segítségével könnyen találhatsz például meditációs, sport, vagy könyves közösségeket is.

Applikációk

Érdemes szétnézni a telefonod online alkalmazásboltjában is, mivel ahogy szinte mindenre, úgy az önfejlesztés támogatására is találhatunk applikációkat.

Javaslom a meditációs, időmenedzsment, podcast és jegyzetelő alkalmazásokat.

Testedzés

A fizikai fejlődésünkről sem érdemes elfeledkezni, viszont talán ez az egyik legnehezebben rendszeresíthető feladatkör. Épp ezért szoktam javasolni a sportcsapatok, közösségek felkeresését.

Mások motivációja nagy hatással lehet abban, hogy ha csak hetente egyszer-kétszer, de rendszeresítsd a testmozgást.

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)