Hasznos tanácsok, ha elvesztetted a mobilod, vagy a SIM kártyád!

Nem egy kellemes helyzet az ember életében amikor kirabolják, vagy elveszíti a mobilját, vele együtt a SIM kártyáját, ezért érdemes néhány szót beszélni arról, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha ez bekövetkezik.

Először is fontos tisztázni azt, hogy a mobil elvesztése esetén a megtalálónak köteles visszajuttatnia, de minimum a legközelebbi rendőrkapitányságra leadnia a készüléket, hiszen jogtalan elbirtoklásnak számítana, amennyiben megtartja magának.

Amennyiben a készülékünket elveszítjük, vagy eltulajdonítják tőlünk első körben tiltások előtt próbáljuk meg bemérni.

Erre eszköztől függően több lehetőségünk, pl.:

  • Apple termék esetében a FindMy applikáció webes felületen kereshetjük meg a telefont
  • Android esetében a gyártó saját alkalmazását használjuk
  • A fentieken túl lehetőséged van a Google Maps segítségét is kérni, sőt, ott a hely előzményeket is meg tudod tekinteni, gyakran a készülék kikapcsolt állapotában is. (ez igaz az Apple készülékek FindMy applikációjára is)

Amennyiben a készülék bemérése, megtalálása nem volt sikeres, úgy második körben nem maradt más, mint a mobil eszköz IMEI szám alapú tiltása, és a SIM kártya (hívószám) korlátozása, és a fizikai SIM pótlása.

A készülék IMEI tiltását valószínűleg már csak rendőrségi feljelentés mellett tudod kérni a szolgáltatótól, a SIM pótlását pedig feljelentés nélkül is kérheted a szolgáltatótól.

A készülék tiltásával a mobil egy szolgáltató adótornyára sem fog tudni feljelentkezni, a SIM csere után pedig a régi SIM kártyád azonnal megszűnik végérvényesen létezni, az új SIM kártyán pedig aktiválódik a régi telefonszámod.

A legtöbb szolgáltatónál a SIM pótlása díjköteles tevékenység, általánosságban elmondható, hogy bruttó 5.000 Ft-ból mindenhol megússzuk a műveletet.

Plusz tanácsok, hogy megnehezítsd az elkövető dolgát, és hogy megkönnyítsd a sajátodat, és minél hamarabb visszakapd a mobil előfizetésed!

  1. Amennyiben Apple terméked van, úgy tiltsd le a beállításokban a repülőgép üzemmód aktiválásának lehetőségét az állapotsáv lehúzásával. Így elkerülhető, hogy a megtaláló a mobilod feloldása nélkül repülőgép üzemmódba tehesse a telefonod, ezzel megnehezítve a dolgodat!
  2. Használj nyomkövető eszközt a pénztárcádban, táskádban, amivel nyomon követheted a dolgaid mozgását. Apple termékek esetében például az AirTag a világ összes Apple termékével kompatibilis, így egy CR2032-es elem segítségével akár 1 éven keresztül nyomon követheted eszközeidet, bárhol is járjanak a világon. Ha egy AirTag árát soknak tartod (2023-ban kb 14.000 Ft), akkor rengeted FindMy kompatibilis, MFI licensszel rendelkező eszközt vásárolhatsz, ami úgy szint képes a világ összes Apple termékével kapcsolatba lépni. Egyetlen hátrányuk, hogy virtuálisan nem kereshető nyilak segítségével.

Elvesztés esetén fontos a gyorsaság, így, ha nem sikerült időben megtalálnod az eszközöd, akkor igyekezz minél hamarabb letiltani az előfizetésed.

Prémium tipp: Ha gyors reagálású, kiemelt ügyfélszolgálattal rendelkező mobil szolgáltatót választasz magadnak, sok felesleges kört megspórolhatsz magadnak. Erre ajánljuk a BestFleet kiemelt mobil flotta szolgáltatót!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)