Egy pincér feladatai. Milyen egy jó szakember?

A pincér az étterem meghatározó egyénisége, hiszen róla fogják az éttermet jellemezni. A vezető, a séf nem látható a vendégek számára legalábbis általában, viszont a pincér a házigazda ő mindenhol jelen van.

Melyek a pincér feladatai?

Ő az aki a vendégeket a megfelelő helyre ülteti, az asztalfoglalásokat menedzseli, kihelyezi a terítéket a megrendelt ételek szerint. Felveszi a rendeléseket, ismerteti az ételek összetevőit, különös figyelemmel az ételallergiákra való tekintettel. Az elkészült ételeket- lehetőleg megfelelő hőmérsékleten- felszolgálja. A fizetésnél elkészíti a számlát, fizettet a vendéggel.

Biztosítja a vendéglátóhely folyamatos tisztaságát, de ezektől a feladatoktól függetlenül még számos feladata lehet, amely szükséges az étterem működtetéséhez és a vendégek elégedettségéhez. Tehát a pincér, más néven felszolgáló, a legfontosabb csavar a gépezetben. A jó pincér számára a legfontosabb a vendég elégedettsége. A felszolgálás csak egy a sok feladata közül.

A nagyobb éttermekben előfordulhat, hogy a pincérek többen vannak, mint a személyzet többi tagja együttesen, ami pont az előbb felsorolt feladatok miatt fontos, hogy el tudják látni a napi tennivalókat.

Milyen tulajdonságai vannak egy jó pincérnek?

A jó pincérek egyszerre több területen is folyamatosan jól tudnak teljesíteni. Ez nagyon fontos egy éttermi környezetben, hiszen a vendég nem látja, hogy mi történik a háttérben, neki csak azt kell éreznie, hogy minden rendben van.  Ezért van szükség a pincérnek átlagon felüli stressztűrő képességre és kiváló állóképességre, mert a nap végén is maximális teljesítményt kell nyújtani. A pincér szakmának különböző ágai vannak más-más feladatokkal.

Ilyen szerepkörök a pincér szakmán belül:

  • éttermi felszolgáló (pincér)
  • főpincér
  • fizetőpincér
  • segédpincér
  • szobapincér
  • kávépincér vagy barista
  • italpincér vagy sommelier
  • hajópincér

A segédpincérek a főpincérek keze alá dolgoznak, a vendéggel csak néha kerülnek kapcsolatba. A fizettetést a komoly rutinnal bíró főpincérek rendezik. A pincéreknek egymás között folyamatosan kommunikálni kell, de nem csak egymás között hanem a konyhai dolgozókkal is, mert így nem kerüli el a figyelmüket egy külön kikért tétel sem.

A sommelier pedig bizonyos szempontból egy speciális, különösen alapos szakértelemmel rendelkező italpincér. Ők arra szakosodtak, hogy segítsenek a vendégnek kiválasztani az étkezéshez leginkább megfelelő bort, hogy az étkezés teljes legyen.

A pincér képzés során nem csak a pincér alapismereteket, hanem a pincér állás betöltéséhez szükséges interjúra is megtanít a Bols Mixer Akadémia, ahol a pincér végzettséget adó képzés indul.

Összegezve

A pincér munkája nagyon összetett, egyszerre többféle feladatot is el kell tudnia végeznie úgy, hogy a vendég teljesen meg legyen elégedve, hiszen ez a legfontosabb a pincér számára.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)