Az őrző-védő hajlam sem a méreteken múlik

A kutatások legújabban azt igazolták, hogy a kutyák már legalább 14 ezer éve együtt élnek az emberekkel. Már a kora vadászó-gyűjtögető társadalmakban így volt ez a leletek szerint, hiszen már akkor is társak lehettek a vadászatban, a zsákmány őrzésében és a települések védelmében is.

Ma már számos típusba sorolják a közel 400 különféle fajtájú ebet, s ezek közé tartoznak a házőrző fajták és az őrző-védő kutyák is. Te tudod, hogy e két típus között mi a különbség?

Csak minőségi ételeket

Legyen házi kedvenc vagy kiképzett komoly őrző eb, a Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyatápjai között szőrös pajtásod jóllétéhez minden szükséges finom eledelt megtalálsz. Ha már igazán rutinos gazda vagy, akkor számodra nem újdonság, hogy a kutyák az emberekhez hasonlóan az étkezés során is egyéniségek.

Vannak köztük igazán finnyásak, akiknek nem mindegy, mi van a tányérban. Persze falánk fajták is léteznek, és bizony közöttük is vannak jó páran, akiknek különleges étrendet kell követniük. Pont emiatt válogathatsz ma már olyan széles termékválasztékból a kutyatápok piacán is.

Ellentétben a cicákkal, a kutyák nem csak húsevő állatok. Persze azért a táplálékuk jelentős részének húsból kell állnia. Mivel képesek megemészteni a gabonát, illetve a gyümölcsök és a zöldségek egy részét is, a számukra speciálisan összeállított jó minőségű eleségekben ilyen összetevőket is találhatsz számos vitamin és nyomelem mellett.

Mi az az őrző-védő kutya?

Nagyon gyakran felteszik azt a kérdést, hogy melyik kutyafajta lehet a legjobb őrző-védő. Az ebbe a típusba sorolható kutyák nem csupán védelmezik a felügyeletük alá tartozó területet, hanem fel is lépnek a támadóval szemben. Ez a házőrzőkkel szembeni legfontosabb különbség.

Nagyon fontos, hogy intelligens legyen, mert olykor nagyon komoly döntéseket kell meghoznia, azaz mérlegelnie kell, hogy valaki fenyegetést jelent-e a szerettei, azaz a gazdái számára. Erre a feladatra pedig csak a nyugodt természetű ebek alkalmasak.

Még kinézetében sem szükséges fenyegetőnek lennie egy kiképzett őrző-védő kutyának. A legjobb, ha emberszerető és barátságos, de baj esetén azonnal legyen képes tenni a veszély ellen.

Van-e legjobb?

Nagyon sokan a belga juhászkutyákat tartják az őrző-védő kategória “favoritjának”. Állítólag bennük genetikailag van kódolva az őrző-védő ösztön, emellett nagyon intelligensek, bátrak, barátságosak és rendkívül tanulékonyak is.

A területőrzésben pedig sokan az első helyen említik a rottweilereket, amik szintén nagyon éberek és okosak, a feladatukat pedig irigylésre méltó komolysággal végzik el. A gazdához való ragaszkodás területén példamutatónak tartott bullmasztiffokat pedig a személyvédelemben nevezik utolérhetetlennek.

Egyben mindenki biztos lehet, a kutyák fantasztikus lények, mindegyik megérdemel egy szerető családot és sok értékes beltartalmú, finom és minőségi eleséget.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)