A rheumatoid arthritis megelőzése

A rheumatoid arthritis (RA) megelőzésével számos kutatás foglalkozott már, amelyek közül sok esetben jutottak arra, hogy a teljes értékű növényi táplálkozás által csökkenhet a betegség aktivitása adott betegcsoportban.

Rheumatoid arthritis és az étrend

2023-ban Rebecka Teresia Bäcklund és munkatársai publikáltak egy tanulmányt, amelyben az étrend általános minőségének figyelembevételével és az étrendi irányelvek betartásának vizsgálatával kívánták bemutatni, hogy milyen megelőzési tevékenységeket lehet a rheumatoid arthritisben szenvedő betegeknek tenni azért, hogy a betegség kialakulásának kockázatát mérsékeljék.

A tanulmány fókuszában a különféle étkezési alapelvek alkalmazásának és minőségi ételek fogyasztásának hatása áll a rheumatoid arthritis – mint krónikus autoimmun betegség – kialakulásának megelőzésére. Az étrend szerepe számos egészségügyi probléma esetében felmerül – ezzel kapcsolatban számos információ elhangzik a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén is.

Milyen betegség a rheumatoid arthritis?

A rheumatoid arthritis krónikus betegség, amelynek kialakulása során a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek a test saját sejtjeit és szerveit támadják meg. Ennek következtében ízületi gyulladás jön létre, különböző súlyosságú és lefolyású tüneteket kialakítva.

A betegség tünetei közé tartozik az ízületi fájdalom és ödéma, a mozgástartomány beszűkülése, ami jellemzően szimmetrikusan jelentkezik. Ha nem történik kezelés, akkor az az ízületek tartós deformitásához és fájdalomhoz vezethet.

A betegség kialakulásához hozzájárulhat a dohányzás, az alacsony társadalmi és gazdasági státusz, az alacsony iskolai végzettség, a táplálkozás minősége. Védő hatása van a kellő fizikai aktivitásnak, az emelkedett rostbevitelnek, a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak, a halfogyasztásnak (Omega-3).

A tanulmány következtetései

Az elemzések során az alábbi következtetéseket vonták le:

  • A bevitt rost, zöldségek és gyümölcsök megemelt mennyiségével egyenes arányban csökkent az RA kialakulásának kockázata is.
  • Az étrend minősége a változó tényezők miatt nincs egyenes összefüggésben a csökkent betegségkockázattal.
  • A halfogyasztással összefüggésben kiderült, hogy az emelkedett mennyiségű PUFA fogyasztással emelkedett a kialakulás kockázata, aminek az az oka, hogy ezekben a zsírokban nemcsak Omega-3, hanem Omega-6 zsírsav is van, ami nem véd az RA kialakulásával szemben.

A megnövekedett zöldségfogyasztás számtalan krónikus betegség kialakulását megelőzheti

Mindezt az élelmi rostok kedvező hatásával magyarázzák, amelyek egyrészt antioxidáns tartalmuk által segítik a gyulladásos faktorok kiürülését a szervezetből, szerepet játszanak az elhízás prevenciójában az étvágy csökkentése által. Nélkülözhetetlenek a mikrobiom és a bélműködés szabályozásában.

Azaz minél magasabb a napi rost-, zöldség- és gyümölcsbevitel, annál kisebb az RA kialakulásának kockázata. Fogyasszon Ön is minél többet belőlük.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)