A női írók szerepe az irodalomban

Ha régebbi korok női íróit kellene felsorolnunk, bizonyára nem sok név jutna eszünkbe, hiszen az irodalomban nagyon sokáig többségben voltak a férfi alkotók. A nők, mégha foglalkoztak is írással, gyakran nem hozták nyilvánosságra műveiket, pedig más világlátást, más érzéseket fogalmaznak meg, mint férfi alkotótársaik.

Miben más egy női és egy férfi író?

Ma már szerencsére más a helyzet, és számos híres női alkotó művét olvashatjuk. A Mai-Könyv.hu által forgalmazott regények között nagyon sok olyan alkotást találunk, amelyeket éppen a női szerző meglátásai és világszemlélete miatt szeretünk.

A női és a férfi írók közötti különbségek nem a tehetségben, nem a stílusban rejlenek, hanem inkább a személyes tapasztalatokban, élményekben, amelyeket műveikben megfogalmaznak. A nők más szemszögből látják a világot, más dolgok iránt fogékonyak, mást tartanak fontosnak, értékesnek.

Mivel az alkotásokra hatással van az író egyéni életútja és a társadalmi környezet, így természetes, hogy a máshogy megélt élményeket másképp jelenítik meg a műveikben.

A női író és a női főszereplő viszonya

Egy írónő gyakran mélyebben mutatja be a női karaktereket, azok érzelmi világát. Átéli és átérzi azokat a társadalmi kihívásokat, amelyekkel egy nőnek szembe kell néznie. Olyan témákat is körüljár, amelyek a női identitáshoz, a családi kapcsolatokhoz, a társadalmi elvárásokhoz kapcsolódnak.

A női lélek bonyolult világát leginkább egy nő tudja bemutatni, s a női karakterek sokoldalú és árnyalt ábrázolása a férfi íróknak sokszor nehézséget okoz.

Ha Jókai regényeire gondolunk, a női szereplők vagy angyalian jók vagy ördögien rosszak. Bár ez az egysíkú ábrázolás kapcsolódik a romantika korstílus jellemzőihez, a férfi szereplők esetében már nem mindig alkalmazta a briliáns író. Őket hitelesebben tudta árnyaltan és ambivalens tulajdonságokkal bemutatni.

Milyen műfajban alkotnak igazán jól a női írók?

A nők sokféle műfajban nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Például a romantikus műfajban mindig is erősek voltak, gondoljunk csak Danielle Steel, Fejős Éva, Fábián Janka műveire. Ezenkívül a nők a thriller és a fantasy műfajban is brillíroznak, ha Camilla Lackber borzongató thrillerjeit vagy Natalia Sherba fantasy írásait tekintjük.

A krimi koronázatlan királynőjeként emlegetett Agatha Christie regényei pedig a mai napig izgalmas olvasmányok a krimikedvelők körében.

A női olvasók szerepe a kulturális életben

A nők az irodalom iránti szeretetük által is sokat tesznek az irodalom fennmaradásáért. Ian McEwan, a Booker-díjas író mutatott rá arra, hogy nők hiányában a regények is elvesznének. Tapasztalatait arra alapozta, hogy egy alkalommal egy parkban ingyen osztogatott könyveket, amelyek szinte kizárólag nőkhöz kerültek.

A nők ugyanis aktívabbak a könyvvásárlásban és az olvasásban, sőt még olyan könyveket is preferálnak, amelyeket eredetileg férfiaknak szántak.

A nők ugyanolyan jelentőséggel bírnak az irodalomban, mint férfi alkotótársaik, tehát fontosságukat tekintve nem érdemes különbséget tenni közöttük.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)