A Közel-Kelet legbékésebb országa

Jordánia egy sokszínű, de békés ország a Közel-Keleten, ahol az emberek toleranciája messze földön híres. Bár az ország a három világvallás töréspontján fekszik, mégis nagyon türelmesek a más vallást képviselőkkel az itt élő emberek.

A vallás ugyan mindennapjaik szerves része, de nagyon liberálisak másokkal szemben, viszont cserébe elvárják, hogy velük is legyenek azok. Az öltözködésben konzervatívak, ahogy a többi arab országokban, de nincsenek vallási rendőrök, akik börtönbe zárják a hitük megsértőit. Férfi és nő közötti vonzalom nyilvános kifejezése nem elfogadott.

Jordánia fővárosa Ammán, egyetlen kikötővárosa pedig Akaba, amely Ázsiát, Afrikát és Európát összekötő fontos kereskedelmi központ is egyben. A város a Vörös-tenger északi partján fekszik, az ősi városközpont területén vannak Akaba legfőbb szárazföldi látnivalói.

Mikor érdemes Akabába utazni?

A nyári hónapokban akár 50 Celsius-fok is lehet, úgyhogy nem túl népszerű Akaba ilyenkor a turisták körében. A főszezon áprilistól júniusig, illetve szeptember és október hónapban van. Ekkor kellemesebb a hőmérséklet, mert csak 30-40 Celsius-fokkal kell beérnünk.

Szeptemberben és októberben a legideálisabb ide utazni, ilyenkor tiszta és meleg a tengervíz, és nincs embertelen hőség, mint júliusban és augusztusban. A csúcsidőszakban sincs olyan nagy tömeg, mint például Egyiptomban, egészen jól el lehet viselni.

Akabában számos látnivaló vár ránk. A bazár forgatagában érdemes szuveníreket, fűszert, aranyat, ezüstöt, gyümölcsöt, zöldséget, teát, kézműves termékeket és szőtteseket beszerezni. Megtekinthetjük egy ősi iszlám város, Ayla romjait, a Régészeti Múzeumot, és a város legősibb keresztény templomát is. De ezeken kívül is akad még bőven olyan hely, amelyeket nem lehet kihagyni.

A jordán konyha

Az emberek errefelé barátságosak, az éttermekben és a bazárban sem jellemző az átverés, de alkudni azért érdemes. Megkóstolhatjuk a helyi ételeket, de disznót ne kérjünk, mert az számukra tisztátalan és nem fogyasztanak disznóhúst.

A humusz nagyon kedvelt eledel, de a főételük a rizs, amit húsdarabokkal tálalnak. A különleges jordán specialitásokat se hagyjuk ki, például a ful medameszt, amely pörkölt bab és egyéb összetevők elegyéből készül.

A shorbat adasz egy vöröslencse leves, a manszaf pedig bárány- és csirkehúsból készül. A shrak lepényt jelent, a qatayef pedig édes túróval vagy dióval töltött desszert. Jordánia színes és változatos a látnivalókat és a gasztronómiát illetően is.

Jordánia legfőbb látnivalói

Az ország fontosabb nevezetességei közé tartozik még Akaba mellett Petra romvárosa is, valamint a Rum vádi, amely egy természetvédelmi terület délnyugaton. A fővárost, Ammánt is érdemes felkeresni, a közelében pedig Dzseras romjait.

A történelmi látnivalók, kulturális örökségek, világörökségi helyszínek mellett van még két fontos tényezője a jordán turizmusnak. Az egyik az aktív pihenés szerelmesei számára kedvelt Vörös-tenger, mint népszerű búvárparadicsom. A másik a Holt-tenger, amely gyógyító hatású iszapjáról híres.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)