A fa vagy a fém alapanyagú pergola a jobb választás?

A pergolák manapság roppant mód népszerűek, hiszen strapabíróbbak és tartósabbak mint egy pavilon vagy napvitorla, ugyanakkor egyszerűen telepíthetőek. Alapanyag tekintetében két változatuk létezik, a fából, illetve a fémből készült.

De vajon melyik a jobb választás? Cikkünkben ennek járunk utána.

Fapergola, az örök klasszikus

Aki elhatározta, hogy idén szeretne egy pergolát felállítani a kertjében, az alighanem hamar elkezd dilemmázni azon, hogy vajon hagyományos fa vagy modern fém Nívó pergolát válasszon. Nem egyszerű kérdés.

A fa egy tradicionális építőanyag, az emberiség az ősidők óta alkalmazza, valaha nem is nagyon volt más alternatíva például lugasok vagy kerítések építésére. Manapság is népszerű a természetes mivolta végett, ráadásul a modern eljárásoknak és felületkezelő szereknek hála ellenállóbbá is tehető, mintha kezeletlen formában használnánk.

Ám fontos megjegyezni, hogy még így is elég kényes anyagról van szó: nem bírja jól a csapadékot, az UV-sugárzást, a hőmérséklet ingadozását. Megfigyelhető, hogy egy új falécről is néhány év alatt lepereg a festék, korhadni és deformálódni kezd.

Ezt kivédeni nem lehet, csupán annyit tehetünk, hogy rendszeresen felújítjuk. Ez a lécek lecsiszolását, a korhadt elemek kicserélését, felületkezelést és festést jelent.

Aki szeret ilyesmikkel bíbelődni, és nem felesleges nyűgként fogja fel, az bátran építhet fából is pergolát, de akinek sem ideje, sem kedve 2-3 évente hosszú órákat szánni a felújításra, az jobban jár a gondozásmentes, fémből gyártott elemekkel.

Fémpergola, a modern alternatíva

Manapság nem lehet elmenni szó nélkül a fémből készült pergolák mellett sem, hiszen egyre többen teszik le mellette a voksukat – nem véletlenül. Ezek az építmények ugyanis sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fából készült változatok.

Vitathatatlan előnyük, hogy minimális karbantartást igényelnek, tehát telepítés után mondhatni csak használni kell őket és élvezni az előnyeiket. Az egyszínű fémelemek remekül passzolnak a modern stílusú házakhoz, de aki régiesebb megjelenésű ingatlanban lakik, annak sem kell lemondania róla, hiszen a fémpergolák kérhetőek fahatású mintázattal is.

Így pedig ránézésre meg sem lehet mondani, hogy valójában nem fából készült az építmény. A lamellás kialakítású tetőszerkezet részleges árnyékolást nyújt, az átlátszó polikarbonát bevonat pedig a csapadék ellen véd.

Tippek a pergola kidekorálásához

Érdemes a pergola alatti területet nemcsak funkcionális tárgyakkal berendezni, hanem a díszítésre is figyelmet fordítani. Ha például a tetejére és az oldalaira ponyvákat rögzítünk, azzal javítunk az árnyékoláson. Ha körbeültetjük cserepes növényekkel vagy sövénnyel, sokkal természetközelibb hatást teremthetünk.

Az oszlopokra tekerjünk fel lazán napelemes fényfüzért, így az esti órákban az építmény romantikus hangulatvilágításban pompázhat. Lógassunk fel egy szélcsengőt, ami minden fuvallatra lágy dallamokkal örvendeztet meg. Ezenfelül még millió lehetőség akad, legyünk kreatívak!

Hirdetés (X)