4 hungarikum, amikkel megízlelhetjük Magyarországot

Mi a hungarikum és mik azok a finomságok, amelyekkel valóban megkóstolhatjuk a hazai ízeket? A közös nemzeti örökségünk részét képező ételek és italok jóval többek, mint egy fogás vagy egy étel, hiszen ezek élmények, amelyekről ideje lenne gondoskodni, hogy a jövő generációja is megismerhessen. Ide tartoznak egyes szalámik, édességek, valamint a pálinka egyaránt.

Ebben a cikkben bemutatunk pár hungarikumot, amikkel megízlelhetjük Magyarországot.

A legnépszerűbb hungarikumok

Egyre gyakrabban jön elő a téma, hiszen sokan nem maguknak, hanem ajándékba vásárolnak hazai finomságokat. Ehhez azonban tudni kell, hogy melyek azok, amik kiemelkednek a többi közül. Ide tartozik például a kürtöskalács is, amit a legtöbb fesztiválon, vásáron bármikor kipróbálhatunk.

A kürtőskalács gép vásárlása pedig lehetővé teszi, hogy bárhol és bármikor megkóstolhassunk. De mik azok az ételek és italok, amiket népszerű hungarikumoknak tekintünk?

Pick téliszalámi

A téliszalámiról a legtöbbünknek a Pick jut eszébe, amely ma már nem is téli, csak szimplán egy szalámi, ami mindig és mindenhol ott van, ha hungarikumról van szó. Nemcsak külföldi barátoknak viszünk magunkkal, hiszen sokunk otthon is előszeretettel fogyasztja valamelyik változatot.

A Pick Márk által a XIX. század végén kifejlesztett egyedi recept és fűszerezés titka a mai napig titok maradt. A benne található sertéshúst és szalonnát darálás helyett vágják, így a szövetek nem sérülnek meg. Kizárólag természetes alapanyagokból áll, ízvilága egyedülálló, a jellegzetes nemespenész bevonatnak köszönhetően pedig semmivel sem lehet összetéveszteni.

Makói hagyma

Ha magyaros ételről van szó, akkor abba biztosan kell hagyma. Lehetőleg minél több. Legyen szó lecsóról, pörköltről, levesekről, esetleg bográcsos ételekről, egyetlen otthonból és fogásból sem hiányozhat egy jó kis makói hagyma. Ennek minősége kifogástalan, hiszen a többrétegű, jól záródó nyakrésszel és erős héjazattal megáldott hagyma remekül eltartható, így hónapokkal később sem lesz semmi baja.

Kürtöskalács

A receptet még gróf zabolai Mikes Mária találta ki, akinek az 1784. évi erdélyi szakácskönyvében jelent meg először a hozzávalók listája. Mire a 18. század végetért, addigra minden magyar nyelvterületen elterjedtté vált, ezáltal mind a polgári, mind a népi konyhaművészetnek a meghatározó eleme lett.

Dióval és cukorral csak a 20. század elején kezdték el ízesíteni, azóta azonban önálló életre kelt, hiszen ma már fagylalttal töltött verziót is kóstolhatunk.

Szódavíz (szikvíz)

Sokan nem tudják, hogy a szódavíz hungarikumnak számít. Hazánkban a szénsavas szódavizet az orvosok biztatására, mint a baktériumok szaporodását gátló CO2-alapú természetes tartósítószer folyadékot Jedlik Ányos készítette el először még 1826-ban. Az első szikvízgyártó üzem is az ő nevéhez fűződik, amit 1841-ben Pest-Budán hozott létre.

Összegezve

A pálinkáról, a pirospaprikáról mindenki tudja, hogy régóta hungarikumnak számít, de ki sejtette, hogy a szódavíz, a kürtőskalács és a makói hagyma is ide tartozik?

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)